Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ben jij ook niet meer vooruit te branden?
    Rate this post

    Hoe vaak hoor je het niet: klachten van vermoeidheid, futloos zijn, geen energie meer hebben. Tegenwoordig zegt 13% van de werknemers vermoeidheidsklachten te ervaren. Maar zo gek is het ook niet. We leven in een sneller draaiende maatschappij waarbij de druk steeds groter wordt. Maar wat zijn de gevolgen? En wat kan er gedaan worden om deze klachten te voorkomen?

    Er zijn veel oorzaken van vermoeidheidsklachten. Bij langdurige vermoeidheidsklachten is het dan ook raadzaam om de dokter te raadplegen om ernstige oorzaken uit te sluiten. Toch krijgt men meestal de uitslag: ‘alles is goed’. Natuurlijk ben je opgelucht, maar wat is het dan wel?

    Burn-out
    Je zou zomaar een burn-out kunnen hebben. Een burn-out is een andere benaming voor bijnieruitputting. De belangrijkste oorzaak is stress. Stress kan van fysieke, emotionele, psychologische of infectueuze aard zijn. Op het moment van stress zorgen de bijnieren voor de aanmaak van cortisol en adrenaline. Dit stelt het lichaam in staat om extra inspanning te verrichten bij stress. Daarnaast zorgt het voor verhoging van de bloedsuikerspiegel en is het een belangrijke ontstekingsremmer. Zolang deze aanmaak voldoende is en het lichaam de kans krijgt te herstellen, gaat alles goed. Maar bij chronische stress moet de bijnier zoveel hormonen aanmaken, dat deze uitgeput raakt. Het lichaam staat constant onder spanning en kan niet meer herstellen. Er worden geen hormonen meer geproduceerd, waardoor je oververmoeid raakt. Omdat de bijnier geen cortisol meer kan aanmaken, blijft de bloedsuikerspiegel niet goed op peil, maar ook krijgen ontstekingen en ziektes meer kans.

    Symptomen bij burn-out:
    – lage bloedsuikerspiegel
    – ontstekingen
    – vaak ziek zijn
    – chronische vermoeidheid
    – concentratieproblemen
    – vergeetachtigheid
    – spierpijn
    – slaapproblemen

    Wat kan osteopathie betekenen?
    De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem. De stressfactor moet weggenomen worden, zodat het lichaam weer kan herstellen. Ook gaat de osteopaat op zoek naar bewegingsverliezen in het lichaam, die voor extra belasting kunnen zorgen. Daarnaast worden er soms voedingsadviezen gegeven, zodat het lichaam sneller in balans kan komen.

    Voorkomen is beter dan genezen
    Je kunt zelf een aantal dingen doen om deze klachten tegen te gaan:
    1. Stress verminderen. Stress is goed in een lichte mate, maar neem altijd voldoende rust om weer te herstellen.
    2. Slaap voldoende (het liefst 8 uur per nacht). Tijdens het slapen krijgen de bijnieren de kans zich te herstellen, waardoor de kans op uitputting vermindert.
    3. Drink voldoende water (minstens 1,5 liter naast koffie, thee enzovoort). De nieren zorgen voor de verwerking van afvalstoffen die het lichaam produceert. Bij te weinig vocht moeten de nieren harder werken om de afvalstoffen op te ruimen. Dit zorgt voor overbelasting.
    4. Eet gezond, zodat er zo min mogelijk ­afvalstoffen zijn om op te ruimen.

    Herken je de klachten die genoemd zijn in dit artikel? Bel dan voor meer informatie of om een afspraak te maken.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply