Steeds meer medewerkers van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft reizen naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen. De directie waardeert hun maatschappelijke betrokkenheid en juicht deze initiatieven toe. Daarom is de commissie ‘Grenzeloos Reinier’ opgericht. Deze commissie ondersteunt medewerkers van het ziekenhuis bij het doen van vrijwilligerswerk in landen waar zorg niet altijd vanzelfsprekend is.
Carina Hilders, directievoorzitter van Reinier de Graaf en gynaecoloog, vertrok onlangs zelf naar India om zich daar in te zetten voor vrouwen die gynaecologische hulp nodig hebben. ‘Een bezoek aan het buitenland maakt je bewust van de luxe die we hier in Nederland hebben’, aldus Hilders. ‘Het maakt je dankbaar dat we de zorg hier zo goed op orde hebben. Daarnaast geeft een buitenlandse ervaring je energie en brengt het je terug naar de essentie van de zorg.’
Andere kijk
Ook andere zorgverleners van Reinier de Graaf hebben inmiddels hun sporen in het buitenland verdiend. Zo zette KNO-arts Dick Kooper zich in voor mensen in Haïti. ‘Je bent een ervaring rijker, het geeft je een goed gevoel en een andere kijk op de wereld’, aldus Kooper. Arts in opleiding Daniëlle van Winden verleende medische hulp aan bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Haar collega Femke, tevens tropenarts, werkte in een kliniek in Tanzania. Verpleegkundige Simone Messelaar gebruikte haar kennis en vaardigheden voor het verlenen van medische zorg in een ziekenhuis in India en psychiater Maarten de Boo vertrok naar Roemenië en Moldavië om mensen daar geestelijke zorg te bieden.
Voor alle werknemers
Tot nu toe hebben voornamelijk artsen of verpleegkundigen deze stap gezet. Met de oprichting van de commissie ‘Grenzeloos Reinier’ wil het ziekenhuis vrijwilligerswerk voor alle werknemers mogelijk maken. De commissie helpt met het regelen van onder meer reiskostenvergoeding, gedeeltelijk betaald verlof, informatie over vaccinaties en verzekeringen en eventueel psychische nazorg.
Improvisatievermogen
Hilders: ‘Wij geloven dat we elkaar over en weer kunnen versterken met het uitwisselen van kennis en kunde. Bovendien doet een buitenlandse werkervaring vaak een beroep op je improvisatievermogen. En dat zet je vaak weer even met beide benen op de grond.’
Reageer op dit artikel