Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Chemische stress, bestaat dat?
  Rate this post

  De meesten van ons zullen tijdens hun leven ten minste één keer worden geconfronteerd met rugpijn. Bij velen zal dit binnen enkele dagen weer onder controle zijn. Anderen merken echter dat ze niet volledig herstellen na zo’n aanval van spit of ‘lumbago’, zoals een acute aanval van rugklachten ook wel wordt genoemd.

  Deze groep mensen houdt mogelijk last van een zeurend, stijf gevoel in de onderrug. Ook is het natuurlijk mogelijk alleen deze stijfheid en zeurende pijn te ervaren, zonder voorafgaande acute verergering van klachten. Voor al deze mensen is chiropractie een effectieve methode voor snel herstel gebleken.

  Vormen van stress
  Tijdens het leven van alledag wordt men namelijk bloot­gesteld aan in totaal drie vormen van ‘stress’ of spanning op het lichaam: mechanische, emotionele en chemische. Bij mechanische stress moet je denken aan bijvoorbeeld zwaar fysiek werk, of juist een zeer eentonige werkhouding, een ongeluk, een verkeerde lichaamshouding, een verschil in beenlengte of artrose (slijtage). Emotionele spanning zal voor jou een bekend verschijnsel zijn, bijvoorbeeld problemen thuis, met de financiën of op het werk. Chemische stress bestaat bijvoorbeeld uit verkeerde voeding, te weinig vochtinname of roken. Ook kan een hormonale disbalans een rol spelen, onder andere ten tijde van menstruatie of zwangerschap.

  Spanning doorbreken
  Als deze vormen van stress te veel worden voor de onderrug, grijpt het lichaam in: de hersenen geven een seintje aan de spieren in dit gebied om zich schrap te zetten voor wat komen gaat. Stijfheid van spieren en gewrichten van de rug is het resultaat, en die gaat meestal gepaard met pijnklachten. In een poging om houding en beweeglijkheid te optimaliseren door middel van specifieke chiropractische methodieken, zal een chiropractor vooral de mechanische spanning op een lichaam aanpakken en doorbreken. Verder kun je adviezen over emotionele en chemische spanning verwachten, wat soms een verwijzing naar een ander specialisme inhoudt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply