Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Dé oplossing bij oedeem
    Rate this post

    Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vocht­ophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd. Hierbij gaat het om lymfoedeem, een probleem dat vaak onderbelicht blijft en vaak laat wordt gesignaleerd.

    Lymfoedeem ontstaat na beschadiging van het lymfvatenstelsel. Dit komt vaak door de operatie en/of bestraling, waarbij lymfklieren en lymfvaten beschadigd raken. Soms worden lymfklieren zelfs helemaal verwijderd. Hierdoor kan het lichaam het vocht niet goed afvoeren en begint een ­lichaamsdeel op te zwellen. Ook ontstaan er vaak klachten zoals een moe, zwaar en een gespannen ­gevoel. Lymfoedeem komt het meest voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan, ­zoals de borsten, schaamlippen, penis, testis en in het ­gelaat. Lymfoedeem is een chronische aandoening. Behandeling ervan is noodzakelijk! Wanneer lymfoedeem niet wordt behandeld, wordt het lichaamsdeel steeds dikker, en harder en kunnen er ontstekingen en wonden ontstaan.

    Behandeling
    De huidtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem. Er zijn voor het afvoeren van oedeem verschillende behandelingen mogelijk, zoals manuele lymfdrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De ‘file’ wordt als het ware opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen. Een andere behandeling is compressietherapie. Lymfetaping kan de behandeling van de huidtherapeut ondersteunen. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Zodra er een stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt, kan een therapeutisch elastische steunkous aangemeten worden.

    Een nieuwe tepel en tepelhof
    Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan, kiezen voor een borstreconstructie. Het silhouet is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis. Met behulp van medische pigmentatie is het mogelijk om een heel natuurlijk resultaat te creëren, waarbij de tepel niet van echt te onderscheiden is. Het lijkt net alsof je echt een tepel óp de huid hebt!
    Bij medische pigmentatie wordt gewerkt met de nieuwste 3D-technieken, waarbij met licht en schaduw wordt ­gespeeld. Er kan niet alleen gezorgd worden voor een areola, het ronde of ovale pigmentkleurige stuk huid rond de tepel (dat ook wel ‘tepelhof’ wordt genoemd), maar ook de Montgomerykliertjes, de bultjes rondom de tepelhof, kunnen nauwkeurig worden ingetekend, zodat een zeer realistisch 3D-effect wordt verkregen. De specialist gebruikt verschillende naalden en pigmenten voor een mooi, genuanceerd resultaat. Het pigment wordt in de lederhuid aangebracht, waardoor de kleur het best tot zijn recht komt.
    Tijdens het intakegesprek worden de mogelijkheden besproken. De huidtherapeut bepaalt samen met jou de kleur, grootte en vorm voordat gepigmenteerd wordt. Gemiddeld zijn er 3 behandelingen nodig voordat het gewenste resultaat is behaald.

    Wenkbrauwen en oogcontour
    Als je een chemokuur ondergaat, verlies je doorgaans je haar; niet alleen je hoofdhaar, maar ook je wenkbrauwen en wimpers. De pigmentatie van de wenkbrauwen en oogcontour kan dan een oplossing zijn. Je kunt er al mee beginnen voordat je start met de chemotherapie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply