Wist je dat ongeveer 25% van de bevolking lijdt aan een schimmelinfectie van de nagel? Schimmelnagels, ook wel ‘mycosenagels’, worden in de volksmond ook wel ‘kalknagels’ genoemd.
Je vraagt je natuurlijk af: hoe komen we eigenlijk aan schimmelnagels? Mensen met een lage weerstand door bijvoorbeeld griep of ouderdom, of mensen met suikerziekte, lopen een verhoogde kans op het krijgen van schimmelnagels. Ook wanneer nagels beschadigd zijn door knellende schoenen, bepaald werk of door sporten, kunnen die gemakkelijk geïnfecteerd worden door schimmel. In gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s, waar je op blote voeten rondloopt, kom je onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Schimmels dringen de huid en/of nagel binnen en veroorzaken een infectie. Dit is dan ook de oorzaak van een schimmelnagel. Schimmels die de schimmelnagel veroorzaken zijn besmettelijk. Door de huidschilfers van andere mensen met een schimmelinfectie kun je de schimmels krijgen, maar of het bij jou een infectie veroorzaakt, hangt onder andere af van je afweer.
Hoe kun je een schimmelnagel herkennen?
Schimmelnagels zijn ontsierend, en zeker als één of meerdere nagels in een vergevorderd stadium zijn, zien de teennagels er vaak niet mooi uit:
– De nagelplaat verkleurt vaak wit, bruin of geel
– De nagel is verdikt en brokkelig
– De nagel wordt bobbelig
– Soms laat de nagel gedeeltelijk of helemaal los
Hoe kom je er vanaf?
Kun je wat aan schimmelnagels doen? Schimmelnagels kunnen op 2 verschillende manieren behandeld worden. De schimmels gaan in het bloed zitten en kunnen met een antischimmel-medicatie op recept van de huisarts behandeld worden. Alleen deze medicatie is erg belastend voor de nieren en de lever. Een andere methode is om je nagels te laten behandelen bij de pedicure. Bij verdikte nagels freest de pedicure jouw nagels grondig af en adviseert zij je over het gebruik van een schimmeldodend middel. Om echt goed resultaat te zien na verloop van tijd, is het erg belangrijk dat je regelmatig de pedicure bezoekt. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden hiervan. Let wel: deze aanpak leidt zelden tot 100% genezing en het proces vergt veel tijd en geduld.
De zomer komt eraan. Wat nu?
Wie draagt het liefst niet van die mooie slippers in de zomer? Maar velen doen het niet omdat ze zich ervoor schamen dat de schimmelnagel er dik en brokkelig uitziet. Het is heel begrijpelijk dat schimmelnagels worden verbloemd door het gebruik van nagellak, omdat ook de nagel vaak niet mooi van kleur is. Voor de zomer kun je bij de pedicure jouw nagels door middel van een nagelcorrectie laten behandelen en zien je nagels er weer fraai uit. Ook is het mogelijk om dan jouw nagels te voorzien van een nagelgellak die speciaal geschikt is voor jouw nagels. Zo heb je in de zomer mooie, frisse, verzorgde teennagels en kun je op ieder moment van de dag jouw voeten tonen!
Reageer op dit artikel