Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Dopamine: de sleutel tot zelfontplooiing
    4/4 - (1 stemmen)

    Zou het niet geweldig zijn als je door maar één stofje de volgende dingen zou kunnen zijn of hebben: beter geconcentreerd, scherper, betere controle, heerlijk creatief, pragmatisch, goed in timemanagement, analytisch en ruimtelijk inzicht, een beter geheugen en meer zin in dingen.

    Te mooi om waar te zijn? Nou, eigenlijk niet. Want dit is precies waar sporters mee bezig zijn als ze zich willen verbeteren. Herinner je je nog het artikel van Sven Kramer over vitamine B6? Dat was wel een negatief artikel, want er stond in dat hij door een stapeling van vitamine B6 zijn ‘edge’ verloor. Het is dus niet iets wat automatisch goed gebeurt. Maar als je weet waarop je moet letten, kun je hier veilig aan werken.

    Evolutionaire achtergrond
    Bij volkeren waar voldoende tyrosine in de voeding zit, zie je van nature een grotere kans op het ontdekken van nieuwe dingen. De nieuwsgierigheid wordt groter en omdat het samenhangt met voldoende energie via de schildklier, zie je dan ook dat er een grotere durf is. Er is ook een samenhang met het eten van insecten. Daar zit actief schildklier­hormoon in. Grote kans dat we hierdoor als mens uit Afrika getrokken zijn, naar nieuwe bestemmingen tot aan Groenland aan toe.

    Tekort aan dopamine
    Een duidelijk voorbeeld van een tekort aan dopamine zien we bij mensen met Parkinson. Het slecht op gang komen, of de aansturing van de spieren die we kunnen aansturen, zijn ook functies van dopamine. Ook bij ADHD is te zien waartoe een dopaminedisfunctie leidt: vaak slecht in plannen, slechte focus, rem op gedrag.

    Gewoon lekker anders
    Niet alle functies bij ADHD zijn trouwens verstoord en je hoeft het niet allemaal te hebben. Onder de beste sporters, cabaretiers of kunstenaars zien we gemiddeld veel mensen die zouden voldoen aan de criteria die vastgesteld worden bij ADHD, dus die hebben aan de ene kant veel dopamine en in sommige delen van de hersenen minder. De vraag is even of dit verkeerd is of gewoon lekker anders en heeft het gewoon andere voordelen, maar niet altijd even handig in vergelijking met de norm.

    Dopamine is de sleutel tot zelfontplooiing, en je kunt het gewoon zelf maken of eten!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply