Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Drink lekker, zacht water
    Rate this post

    Water is heel belangrijk voor mens en dier. In Nederland kunnen we genieten van schoon drinkwater uit de kraan. Maar in de ene streek is het water lekkerder dan in de andere streek. Dat heeft onder meer te maken met de hardheid van het water. Om water lekkerder en zachter te maken, kun je een waterontharder kopen. Maar wat is hard water precies? En waarom beïnvloed dat de smaak van je water?

    Water uit natuurlijke bronnen
    Drinkwater is een product van de natuur. Het bestaat uit regenwater wat al duizenden jaren geleden gevallen is. Dit trekt in de bodem (grondwater) en wordt door de bodemlagen gezuiverd. Een schone omgeving en natuur zorgt er dus voor dat het water veel minder gezuiverd hoeft te worden bij het drinkwaterbedrijf. Het is dan slechts een kwestie van oppompen, zuurstof toevoegen en aanbieden aan het waternetwerk. Simpel toch? Het waterwinbedrijf probeert zoveel mogelijk waterbronnen aan te spreken die direct bij je in de buurt liggen, zodat het water minder hoeft te reizen. Je drinkt dus eigenlijk water uit natuurlijke bronnen, wellicht afkomstig bij je om de hoek. Zo nu en dan moet een waterwinbedrijf het water iets meer zuiveren om het van goede kwaliteit te laten zijn.

    Water is gezond
    Het drinken van water is goed voor mens en dier. Water bevat namelijk allerlei mineralen, waaronder calcium en magnesium. Deze mineralen komen in het water, omdat het regenwater allerlei grondlagen passeert. Tijdens deze filtering (of waterzuivering) geeft de grond de mineralen dus af aan het water. Het drinken van water is gezond, omdat het dus boordevol goede voedingsstoffen zit en er geen suiker in te vinden is. Daarnaast helpt het voedingsstoffen naar de cellen in het lichaam te vervoeren en uiteraard speelt het een belangrijke rol bij het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam. We zouden daarom allemaal zeker anderhalf liter water per dag moeten drinken. Maar wat als het water wat bij jou uit de kraan stroomt niet zo lekker smaakt?

    Hard water vol goede mineralen
    Calcium en magnesium zijn waardevolle mineralen voor je gezondheid. Maar wanneer er teveel calcium en magnesium in het water zit, dan zie je dat bijvoorbeeld terug als kalkaanslag in de douche, op de wastafel, de kraan en natuurlijk in de waterkoker. Deze witte aanslag wordt veroorzaakt door het hoge gehalte calcium (in de volksmond kalk genoemd) en magnesium in het water. Hoe meer kalk er in het water zit, des te harder is het water. Echt heel hard water hebben we niet meer in Nederland, maar toch zit de ene waterbron voller met calcium en magnesium dan de ander. Dit heeft te maken met het aantal minerale zouten wat de bodem rijk is.

    Kalkaanslag door warm water
    Hoewel het goed is voor ons, is een teveel aan calcium en magnesium niet goed voor je huishoudelijke apparaten. Echter ontstaat de typische witte aanslag pas als calcium een reactie aan gaat met carbonaat. Dan ontstaat er calciumcarbonaat en dat is verantwoordelijk voor de witte aanslag. Wist je trouwens dat deze reactie vooral ontstaat wanneer water verwarmd wordt? Daarom vind je kalkaanslag vooral terug in apparaten waarin water wordt verwarmd, zoals de waterkoker, de vaatwasser en de wasmachine, maar ook onder de douche of rondom het bad. Het is belangrijk om je apparaten daarom geregeld te ontkalken.

    Zacht water
    Calcium kan niet of nauwelijks veranderen in calciumcarbonaat wanneer het water zacht is. Zacht water bevat veel minder calcium en magnesium. Let wel dat waterwinbedrijven niet alle calcium en magnesium uit het water mogen halen in verband met de volksgezondheid. Het water moet volgens de wet een minimale hardheid hebben van 5,6 dH. Je kan dus altijd een beetje (maar niet veel) kalkaanslag ervaren. Dit is gemakkelijk schoon te maken.

    Maak het water zacht
    Woon je in een gebied met echt hard water, dan kun je het water zachter maken met een waterontharder. Dat scheelt in schoonmaken van het sanitair en je huishoudelijke apparaten die water verbruiken gaan veel langer mee. Bovendien droogt je huid minder snel uit na een douche of bad met zacht water. Daarom is het aan te raden om in gebieden met hard water (wat je bij je drinkwatermaatschappij kan checken) een waterontharder in huis te installeren. Deze sluit je direct aan op de plek waar het water je woning in komt. Dat is meestal bij de wateraansluiting in de meterkast. Vervolgens doet de ontharder samen met het zoutvat de rest. Dat scheelt enorm in schoonmaken en je water smaakt gewoon veel lekkerder. Het kopen van een waterontharder brengt veel voordelen met zich mee, zodat jij nog meer geniet van het water wat uit de kraan stroomt.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply