Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Druk druk druk is nonsens
    Rate this post

    Wat betekent ‘druk zijn’ eigenlijk en wanneer doet het zich voor? Dit zijn interessante vragen, want het is niet zo dat we niets te doen hebben! Er is één ding dat belangrijk is om je hierbij te realiseren. En dat is dat er een wezenlijk verschil is tussen het druk hebben, druk doen en druk voelen.

    Er zijn ook overeenkomsten tussen deze drie vormen van druk. Dat is namelijk dat het in alle drie de gevallen altijd een keuze is. Maar hoe zit dat precies?

    Druk voelen
    Iedereen ervaart en voelt druk verschillend. Denk aan maatschappelijke druk, groepsdruk, prestatiedruk. Dit is druk in de vorm van extrinsieke bronnen. Het is dus iets wat van buitenaf en buiten jezelf ontstaat. De context is daarbij bepalend in welke mate je er iets mee moet, wilt en kunt. Wanneer druk van buitenaf te sterk wordt of een probleem wordt, is het tijd om verandering in te brengen. Dit is de keuze die jij hierin zelf moet maken. Druk voelen is altijd subjectief en gaat over eigen waarneming en overtuiging.

    Uitwerking van druk voelen
    Druk van buitenaf wordt vaak gezien als iets waar je zelf geen invloed op hebt. Dat is gelukkig niet helemaal waar, maar het is wél zo dat de grens hierin voor iedereen verschillend is. Hoeveel druk je aan kunt voordat je gestrest raakt of het overzicht verliest, verschilt per persoon. Dit verschil zit in de mate van draagkracht en draaglast. Draagkracht gaat over hoe goed je kunt incasseren, veerkrachtig kunt handelen en mate van stressbestendig zijn. De draaglast gaat vooral over verantwoordelijkheidsgevoel: in welke mate je in staat bent om zelfstandig beslissingen te nemen en wat je oplossingsvermogen is. Dit zijn belangrijke factoren in het maken van de afweging of je iets aan kunt of niet. De kunst zit dan in het kennen van je eigen normen en waarden, tezamen met je vaardigheden. Waar ben je goed in en wat vind je leuk om te doen?

    Druk zijn of doen
    Het steeds zeggen dat we het zo druk hebben, is er nogal ingeslopen. Dit gaat alleen niet per se over het echt druk hebben; het is ook gewoon gemakkelijk te gebruiken. Als je geen zin hebt om af te spreken, kom je hier al snel mee weg door te zeggen dat je het ontzettend druk hebt: ‘Helaas, geen tijd!’ Of je plempt je agenda helemaal vol met allerlei afspraken: ‘Sorry, geen ruimte meer voor!’ Ergens is het dus ook wel lekker om te kunnen zeggen dat je zo druk bent, want dan gaat het ergens over zonder dat er echt een inspanning hoeft te worden geleverd.

    Uitwerking van druk doen
    Druk doen is dus een intrinsiek proces. Als je druk doet, is dit een eigen keuze. Misschien om dingen te voorkomen of iets te vermijden. Je geeft hiermee iets anders prioriteit. En het bepalen van prioriteit is een intrinsieke motivatie. Daarom is een gedoe-lijstje ook dikke nonsens! Motivatie ligt namelijk niet versleuteld in een lijstje, maar in het belang dat je eraan hecht.

    Druk hebben
    Is druk doen dan een probleem? Helemaal niet, maar het helpt om hierin reëel te zijn en ook ruimte te nemen voor creativiteit en bedenktijd. Dit haalt letterlijk de druk eraf. Feitelijk gaat druk vooral over goed plannen, met een reële ambitie die goed in praktijk is te brengen. Wat ook gaat over het tijdig inschakelen van hulp, dingen delegeren en focus aanbrengen in de vorm van ‘first things first’.

    Personal Fundamentals
    De training Personal Fundamentals is gericht op het onderzoeken, herkennen en benoemen van jouw persoonlijke fundament. Dit gaat over het ontdekken en manifesteren van wie jij bent, met een solide basis als vangnet. Wil jij erachter komen hoe je jouw ambities goed in praktijk kunt brengen? Dan is deze training een perfect beginpunt.

    Over Maartje
    Maartje: ‘Houding & Gedrag, Motivatie en ‘What’s the reason Why?’ hebben mij altijd al geboeid.
    Dit is ook gelijk het fundament van mijn missie en persoonlijke grondhouding. Namelijk dat ik anderen wil helpen bij de regie nemen over hun leven. Vanuit mijn basisprincipes begrijp ik dat iedere vorm van gedrag voortkomt uit goede intentie; dat het belangrijk is om een heldere en eigen missie te hebben. En dat alle communicatie ontstaat vanuit sociale verbinding.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply