Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een prachtig & krachtig kind
    Rate this post

    Elaine N. Aron (de grondlegster van het begrip ‘HSP’) beschrijft hoogsensitieve kinderen, deze prachtige en krachtige kinderen, in haar boek ‘Het Hoog Sensitieve Kind’ zoals ik ze dagelijks tegenkom in mijn eigen praktijk. Hoogsensitieve kinderen zijn gewone kinderen; ze hebben alleen net even een andere aanpak en begeleiding nodig.

    Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die in de meeste gevallen is aangeboren. Een hoogsensitief kind heeft een fijner zenuwstelsel, dat bijzonder goed en intensief werkt. Hierdoor maken de vele prikkels die het kind dagelijks ontvangt, een grote indruk op het kind en heeft het meer tijd en rust nodig om al deze indrukken te kunnen verwerken. Een hoogsensitief kind is vaak bedachtzamer en gevoeliger en raakt gemakkelijker overmand door emoties dan het gemiddelde kind.

    Een HS-kind leeft en beleeft alles heel intens. Door een teveel aan prikkels kan het kind heel onrustig worden, snel afgeleid zijn, reactief reageren, slaapproblemen hebben of heel dromerig zijn. Ook kan het regelmatig klagen over buikpijn of hoofdpijn. Het kind kan heftige emoties laten zien, intens boos, verdrietig of angstig zijn zonder duidelijk aanwijsbare reden, en kan van de wijs raken door te veel drukte of een nare sfeer / stemming om zich heen.

    Aanvoelen van gevoelens
    Hoogsensitieve kinderen of pubers zijn goed in het aanvoelen van sfeer en stemmingen doordat ze een sterk inlevingsvermogen hebben. Ze herkennen vooral onderdrukte of onbewuste emoties, waardoor ze een goede spiegel kunnen zijn voor hun omgeving. Daarnaast zijn het ook sociale, lieve en creatieve kinderen.

    Aanpak en begeleiding
    Als het hoogsensitieve kind uit balans is, is het van belang om als begeleider / coach te zoeken naar de (vaak onbewuste) spanningen die ze voelen. Dit kunnen ervaringen zijn uit hun vroege jeugd, op school of zelfs vanuit de zwanger­schap. En soms kan de oorzaak ook al ver terug in de familie­geschiedenis liggen en wordt een patroon generaties lang overgedragen of kunnen heftige gebeurtenissen op school of thuis een rol spelen.

    Veiligheid en erkenning
    Het hoogsensitieve kind wordt nog steeds niet altijd goed begrepen of als zodanig erkend in de wereld van vandaag de dag. De gevoeligheid en het handelen van deze kinderen vallen vaak niet binnen de gewenste patronen van onze maatschappij, en dit leidt vaak tot onbegrip. Het is daarom belangrijk dat hoogsensitiviteit erkend wordt en dat hoogsensitieve kinderen leren hoe ze met hun gevoeligheid kunnen omgaan. Deze kinderen moeten zich veilig gaan voelen en leren om van een last een gave te maken.

    Coaching en begeleiding
    Ik werk in mijn praktijk in Oldenzaal / Hengelo als coach en als psychosociaal begeleider en ben al 10 jaar gespecialiseerd in de begeleiding van hoog sensitieve kinderen, volwassenen met HSP, ouders en docenten van het basis­onderwijs en voortgezet onderwijs.
    Er zijn binnen mijn praktijk diverse mogelijkheden voor begeleiding en coaching van deze kinderen of jongeren.
    Ook verzorg ik lezingen over hoogsensitiviteit en een opleiding voor docenten op scholen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply