Naast volwassenen komt de oefentherapeut ook veel kinderen tegen in de praktijk. Oefentherapie is voor kinderen een zeer vriendelijke en heilzame vorm van therapie.
Bij kinderen kunnen zich problemen voordoen op het gebied van houding en/of beweging (motoriek). Waar in de eerste jaren een fundament wordt gelegd in de ontwikkeling van het houdings- en bewegingspatroon van het kind, vindt er in de puberteit een groeispurt plaats. Deze is mede bepalend voor het houdings- en bewegingspatroon op latere leeftijd. Voorbeelden van houdingsafwijkingen zijn een versterkte thoracale kyfose (te bolle bovenrug), een versterkte lumbale lordose (te holle onderrug) en een scoliose (zijwaartse verkromming van de wervelkolom). Oorzaken van de houdingsafwijkingen
kunnen zijn:
– hypermobiliteit (te zwak steunweefsel of zwakke spieren)
– het achterblijven van de groei van spieren
– overbelasting van spieren door verkeerd gebruik van het lichaam (denk hierbij aan het veelvuldige gebruik van (spel)computers)
– groeistoornissen
Dit alles kan weer leiden tot hoofdpijnklachten, rugklachten, ademhalingsproblematiek en andere lichamelijke klachten. De oefentherapeut maakt een behandelplan dat is gericht op de bewustwording van
het eigen houdings- en bewegingspatroon,
het optimaliseren van de spierbalans en het leren toepassen van de gecorrigeerde houding en beweging in het dagelijks leven. Als er sprake is van problemen met betrekking tot de motorische ontwikkeling, kan de behandeling het best plaatsvinden bij gespecialiseerde kinderoefentherapeuten.
Reageer op dit artikel