Zonder dat je het doorhebt adem je dagelijks vele verschillende soorten stof en vuil in. Of dit nu buiten of binnen is, er vliegt van alles rond in de lucht. Niet dat dit direct heel gevaarlijk is. Maar als je dit zou kunnen verminderen, lijkt dit toch een logische optie. Om ervoor te zorgen dat vuile lucht uit je huis blijft, gebruiken veel huishoudens WTW-filters. We leggen je graag uit wat deze filters precies doen, hoe ze werken en hoe je ze het beste kunt onderhouden.
Wat zijn WTW-filters?
Grote kans dat jij zonder dat je het doorhebt WTW-filters in huis hebt. De filters zijn sinds 2006 in werking en zitten vanaf dat moment standaard in nieuwbouwhuizen. Ook als je jouw huis na 2006 hebt gerenoveerd is de kans groot dat je deze filters hebt. WTW-filters zorgen ervoor dat je geen vuile lucht in huis krijgt. Dit zorgt voor een aangenaam klimaat in jouw leefomgeving. Daarbij verbruik je amper energie. De inkomende en uitgaande lucht is perfect in balans. Daarom worden de WTW-filters ook wel ‘Balansventilatie’ genoemd.
De letters WTW staan voor ‘Warmte Terug Win’. Dit houdt in dat de filters koude lucht van buiten naar binnen halen, dit filteren en vervolgens opwarmen om binnen warme lucht te kunnen ontvangen. Zo krijg je dus buiten schone lucht ook aangename, warme lucht binnen. Het is een duurzaam ventilatiesysteem, aangezien je hier geen gas of stroom voor hoeft te gebruiken.
De voordelen van WTW-filters
WTW-filters hebben een aantal grote voordelen:
- WTW-filters zorgen voor een aanzienlijke besparing in energie. We hebben al gezegd dat de lucht automatisch gefilterd wordt. En hier is geen gas of stroom voor nodig. In tegenstelling tot andere ventilatiesystemen geef je hier amper geld aan uit.
- Een WTW-filter filters al het stof en vuil dat van buiten komt. Hierdoor krijg je schonere lucht in huis. Dit is zeker de perfecte uitkomst voor mensen die veel last hebben van bijvoorbeeld allergieën.
- In de koude Nederlandse winter komt de koude lucht via het filter naar binnen. Maar niet voordat eerst al het vuil wordt verwijderd en de lucht wordt omgezet naar warme lucht. Wel zo lekker in de winter.
- Andersom werkt dit ook. Tijdens een hete zomerdag krijg je juist koelere lucht in huis. Zo zijn de filters perfect ingesteld op verschillende seizoenen.
Het onderhoud van WTW-filters
Net als andere apparaten in huis is het belangrijk de WTW-filters goed te onderhouden. Je begrijpt dat de filters vol met stof komen te zitten en wilt natuurlijk niet dat de boel verstopt komt te zitten. De meeste filters worden ongeveer elke twee jaar van een klein onderhoud voorzien. Je kunt niet alles weghalen, aangezien bijvoorbeeld een stofzuiger de filters zelf beschadigd. Wees hier dus voorzichtig mee.
Het is belangrijk om de filters elke vijf jaar van een grote reiniging te voorzien. Je kunt het beste nieuwe filters aanschaffen. Dit zorgt in eerste instantie voor schonere lucht in huis. Wanneer de filters een aantal jaar gebruikt worden, gaat de werking hiervan achteruit. Het is dus goed voor jouw gezondheid om ze goed te reinigen. Daarbij voorkom je ook slijtage in het ventilatiesysteem. Hierdoor gaan de WTW-filters lang mee en heb je er lang plezier van.
Wanneer je dit onderhoud niet doet, merk je al snel dat de kwaliteit van de WTW-filters achteruitgaan. Na twee jaar zijn de filters namelijk al 20 tot 30 procent minder effectief. Daarom is het belangrijk de filters te vervangen. Je wilt immers geen vuile stof inademen of op je huid hebben.
Hoe vervang/reinig ik zelf de WTW-filters?
Hierboven heb je kunnen lezen dat het belangrijk is dat je de WTW-filters goed moet onderhouden. En dit kun je helemaal zelf doen. We gaan je uitleggen hoe je dit het beste kunt doen.
Het is belangrijk dat je de stekker van de WTW-unit uit het stopcontact haalt. Dit om ongelukken te voorkomen. Vervolgens kun je de filters uit de sleuven trekken. Je kunt de nieuwe filters hierin plaatsen of de oude reinigen. Wees hier wel voorzichtig mee, aangezien de filters kwetsbaar zijn. Na de reiniging plaats je de filters weer terug in het WTW-unit. Tot slot kun je de stekker weer in het stopcontact stoppen en werkt het filter weer als vanouds. Er komt weer frisse lucht jouw woning in geblazen.
Als het goed is weet je nu precies wat een WTW-filter is, hoe het werkt en hoe je ze het beste kunt onderhouden. Zo blijven de filters perfect werken en is jouw huis voorzien van een duurzaam, energiebesparend ventilatiesysteem.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel