Rate this post
 • Eindelijk van je pijn af
  Rate this post

  Bij verschillende chronische aandoeningen ligt de oorzaak van de genezingsproblemen in een ­be­lemmerde doorbloeding. Verkalking van de vaten en andere beschadigingen kunnen zorgen voor een verminderde toevoer van bloed. Hierdoor komt er minder zuurstof naar de weefsels, terwijl dit gas juist noodzakelijk is voor allerlei herstelprocessen in het lichaam.

  De gevolgen van een verminderde doorbloeding is te compenseren door de hoeveelheid zuurstof in het bloed te verhogen. Daardoor is er namelijk minder bloed nodig om toch voldoende zuurstof af te geven. Met hyperbare zuurstoftherapie is dat effect goed en relatief eenvoudig te bereiken.

  Verhoogde druk
  ‘Hyperbare zuurstof’ betekent letterlijk ‘zuurstof onder hoge druk’. Dat wil niet zeggen dat we onder een verhoogde druk zuurstof in het lichaam persen. Het betekent dat een persoon zuurstof inademt, terwijl deze zich in een ruimte bevindt waar een grotere druk heerst dan op zee­niveau. De druk bepaalt namelijk de hoeveelheid van een gas (zuurstof). Hoe hoger de druk, hoe meer de hoeveelheid zuurstof toeneemt. Door de combinatie van 100% zuurstof en een verhoogde omgevingsdruk krijgt men heel veel extra zuurstof in het lichaam. Om precies te zijn 12 keer zo veel.

  Positieve gevolgen
  Door de grote hoeveelheid zuurstof verspreidt dit zich gemakkelijker en vooral verder vanuit de bloedvaten. Het stimuleert de afweer en de bouwprocessen in het lichaam. Er ontstaat ingroei van nieuwe bloedvaten. ­Littekenweefsel wordt vitaler en meer functioneel. Hyperbare zuurstoftherapie remt de groei van bacteriën en verhoogt het effect van antibiotica. Bij 9 verschillende indicaties is de werking dusdanig goed ­wetenschappelijk aangetoond, dat de zorgverzekeraar de behandeling ­volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

  Het betreft dan alle aandoeningen die veroorzaakt zijn door een bestraling, chronische (diabetische) wonden, chronische infecties in botweefsel, plastisch chirurgische ingrepen, koolmonoxide vergiftiging enzovoort. Verwijzing door de huisarts, bedrijfsarts of behandelend medisch specialist is noodzakelijk.

  Hypermoderne kamer
  In de Plaspoelpolder in Rijswijk is een volledig nieuwe, ­hypermoderne kamer neergezet waarin men onder comfortabele omstandigheden deze behandeling ondergaat. Ook patiënten met claustrofobie kunnen hier terecht. Zowel de kamer als de begeleiders zijn volledig toegerust om problemen die hiermee samenhangen weg te nemen.

  Gespecialiseerd medisch centrum voor de behandeling van:
  · Chronische complexe (diabetische) wonden;
  · Bestralingsschade waar dan ook in het lichaam;
  · Chronische infecties van botweefsel.

  De laatste weken is het hard gegaan
  ‘Drie jaar geleden werd ik geconfronteerd met borstkanker. Daarna volgden een borstsparende operatie en bestralingen. De schade en dus ook de pijn van deze bestralingen werd tijdens die drie jaar hoe langer, hoe erger. In een poging om dat te verminderen, ­stelde mijn behandelend chirurg een kuur met hyperbare zuurstoftherapie in de kliniek in Rijswijk voor. Ik had nog nooit van hyperbare zuurstof­therapie ­gehoord, maar heb toch meteen gebeld om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Vooraf was ik enigszins angstig. Met bibberende knieën ging ik dan ook de eerste keer de hyperbare kamer in. Ik heb dit ook aan de patiëntenbegeleider verteld, en deze heeft mij geweldig gerustgesteld en opgevangen. Erg prettig was het moment waarop mijn lymfoedeemtherapeut al na drie weken verandering voelde. Na vier weken begon ik het ook zelf te merken. De laatste weken is het hard gegaan. Ik ben voor 80% van mijn pijn af en dat is al heel wat. Het heerlijkste is dat ik weer op beide zijden kan slapen. Morgen is mijn laatste sessie. Het was zwaar, maar ik ben erg blij dat ik het heb volgehouden. Dit laatste was mede mogelijk door de prima begeleiding en sfeer in het hyperbare centrum.’

  ‘Op 27 oktober 2010 werd bij mij prostaatkanker ontdekt, en in januari en februari 2011 heb ik veertig bestralingen gehad in het Daniel den Hoed Oncologisch Centrum. Bij die behandelingen heb ik (late) bestralingsschade opgelopen in de endeldarm, en dat had veel last en pijn tot gevolg. Bij toeval kwam ik erachter dat een behandeling mogelijk was in de vorm van hyperbare zuurstoftherapie. Ik heb mij aangemeld en kon direct bij de opening op 24 juni 2013 mee in de hyperbare kamer. Inmiddels heb ik dertig keer in de kamer gezeten en kan ik mijzelf onderhand ­ervaringsdeskundige noemen. Ik heb geen spijt van mijn keuze om te kiezen voor het Hyperbaar Geneeskundig Centrum in Rijswijk, vanwege meerdere pluspunten. De hyperbare kamer in Rijswijk is de grootste en meest geavanceerde in Nederland, waarin je kunt kijken naar films en muziek-dvd’s en naar radiozenders kunt luisteren. Voor mij persoonlijk is het een verademing dat er airco in de kamer zit. Sterke punten van de directie en medewerkers zijn de professionaliteit en het streven naar perfectie, waarbij je merkt dat de patiënt centraal staat en men voor een prettige, warme sfeer zorgt. De contacten en het netwerk met de medisch specialisten en artsen in de ziekenhuizen zorgen samen met de in het Hyperbaar Geneeskundig Centrum aanwezige artsen en begeleiders voor een compleet zorgpakket. De consulten verlopen vlot en er zijn korte lijnen naar de altijd aanwezige artsen, en ook worden er regelmatig (tussentijdse) evaluaties gehouden. Verder is er apparatuur aanwezig voor hartmassage en een chirurg voor de wondverzorging. Met mijn verhaal wil ik als patiënt van het Hyperbaar Geneeskundig Centrum mijn ervaring en waardering overbrengen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply