Wanneer je iets heftigs meemaakt, wordt je vaak geadviseerd het gesprek aan te gaan. Maar soms is je gevoel moeilijk in woorden uit te drukken en sla je dicht. Je lijf kan dan echter wél van alles aangeven. Je ademt versnelt, je samengevouwen handen voelen klam of je balt ze juist onbewust tot vuisten. Dit zijn voorbeelden van signalen die zich lichamelijk uiten. Kortom: je welzijn heeft invloed op je lichaam. Hoe verhelp je psychische klachten wanneer erover spreken simpelweg niet lukt?
Hoewel de drempel bij psychische klachten hoog kan liggen, is de eerste stap richting behandeling vaak een consult bij de huisarts. Klachten worden zoveel mogelijk besproken, en in veel gevallen wordt doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg. Gesprekstherapie bij een psycholoog is de meest voor de hand liggende vorm van behandeling, maar werkt niet voor iedereen voldoende. Mentale blokkades kunnen zich namelijk manifesteren in je lijf. Erover spreken is dan niet altijd de oplossing! In dat geval kan een ervaringsgerichte vorm van therapie werken.
Niet alleen praten, maar bewegen
Psychomotorische therapie (PMT) is een therapievorm waarbij op ervaringsgerichte wijze wordt uitgezocht hoe het lichaam bepaalde signalen afgeeft. Iemand wordt weer teruggeworpen in de maatschappij na een life-event, want het leven gaat nu eenmaal door. Alleen is soms de draad weer oppakken moeilijker dan gedacht. Niemand is na een ingrijpende levensgebeurtenis hetzelfde, en soms voel je zelfs na gesprekstherapie nog dat elke cel in je lijf zegt dat er iets vastloopt. Met psychomotorische therapie ervaar je hoe je omgaat met bepaalde situaties. Dit geeft inzicht, waardoor je bewust stappen kunt zetten naar verandering.
Bewust van je lijf
Bijna iedereen kent de Halve Maen in de Efteling. Het enorme schommelschip zorgt door G-kracht voor de nodige kriebels in je buik. Ineens gaat er heel veel in je lichaam om! ‘Schommelen is een heel geschikte manier om je bewust te worden van en bekend te raken met de signalen die je lijf afgeeft. Wat voel je tijdens het vaart maken? En wanneer je pauzeert in de lucht?’, legt psychomotorisch therapeut Rinske Rompen-Phaff uit. ‘Iemand die door het overschrijden van persoonlijke grenzen bijvoorbeeld zweetaanvallen en paniek ervaart, kan zich door het schommelen bewust worden van de sensaties die er op een bepaald moment opkomen. Of iemand kan zich ervan bewust worden wanneer deze sensaties juist eerst weggedrukt worden, waardoor ze zich juist op een later moment met alle hevigheid aandienen en hij of zij geen flauw idee hebt waar ze vandaan komen. Dit zijn handvatten om vast te stellen waar je persoonlijke grenzen liggen door je lichaam als graadmeter te kunnen inzetten.’
Zelf keuzes maken
Aangezien PMT ervaringsgericht werkt, breng je altijd jezelf mee in de therapie. Waar je in gesprek vaak nog kunt bedenken hoe je wilt overkomen en dit kan vormen, is dit vaak na een tijdje lastiger binnen sport, spel of lichaamsbewustwordingsactiviteiten waar PMT mee werkt. Iemand die van nature competitief is, zal dit in een uitdaging gelijk laten zien. Dit zijn niet altijd bewuste keuzes, maar houdingen die passen bij jou als persoon. Door hier inzicht in te krijgen, kun je zelf keuzes maken wanneer deze strategie passend en helpend is of ervaar je de autonomie om in bepaalde situaties te kunnen kiezen om het eens anders aan te pakken en bij bovenstaand voorbeeld voor een keer wat meer achterover te gaan leunen.
Over Rinske’s Trampoline
Rinske Rompen-Phaff is psychomotorisch therapeut. Zij ontdekte dat veel mensen zowel fysiek als mentaal vastlopen wanneer ze oog in oog komen te staan met levensveranderende thema’s. Met haar kennis en vaardigheden weet Rinske gericht te behandelen en inzicht te verlenen, door een passende bewegingsvorm aan te bieden aan haar cliënt. Dit resulteert in het overwinnen van fysieke of mentale barrières. Waag jij de sprong met Rinske’s Trampoline?
Reageer op dit artikel