Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een ernstige ziekte verandert je relatie
    Rate this post

    Een ernstige ziekte, lichamelijk of geestelijk, heeft invloed op alle aspecten van je leven. Er zijn niet alleen de strijd om te overleven en de behandeling, maar een ziekte verandert je kijk op het leven in het algemeen. Aspecten die eerst van levensbelang waren, worden ondergeschikt. Kleine, voor het oog onbelangrijke, zaken worden opgemerkt en veel meer op waarde geschat. Dit geldt ook voor de relaties in je leven; je ouders, kinderen, vrienden en je partner.

    Je omgeving is niet altijd klaar voor deze veranderingen. Zij zijn nog in shock; zij worstelen met hun eigen verdriet. Deze situatie geeft extra spanningen, roept vragen op en zorgt voor verwarring. Dit alles wordt naar de buiten­wereld niet snel geuit. Er is informatie voorhanden, er zijn folders, vertrouwenspersonen enzovoort, maar de drempel is vaak hoog. Het inschakelen van een onafhankelijke derde kan hierbij rust en begrip geven. Je gevoelens en twijfels naar elkaar uitspreken geeft ruimte om tot nieuwe inzichten te komen.

    Jan en Mia
    Jan en Mia zijn 15 jaar getrouwd en hebben 2 kinderen van 12 en 10 jaar. Jan en Mia zijn elkaars tegenpool: Mia is het zonnetje in huis en Jan de tobber, een ietwat sombere man. Mia omschrijft het meermaals als: ‘Hij houdt mij met mijn voeten op de grond, begrenst de uitgaven en leert de kinderen om ergens rustig de tijd voor te nemen.’
    Groot is haar verbazing als zij 3 jaar geleden thuiskomt en Jan bij de deur staat met tickets voor een vakantiereis naar Amerika. Een rondreis van 4 weken, een combinatie van natuurparken en Disneyland. De kinderen zijn door het dolle heen. Gewonnen in de loterij? Promotie? Jan wuift al haar vragen weg en zegt haar gewoon te gaan genieten. Tijdens de reis lijkt Jan een andere man: joviaal en risicovol, maar ook toenemend agressief. Op de terugreis gaat hij net niet op de vuist met de steward.

    Kort na de vakantiereis wordt hij aangehouden op de snelweg. Hij maakt een verwarde indruk en wordt meegenomen ter beoordeling. Hij wordt tegen zijn zin opgenomen en de diagnose ‘bipolaire stoornis’ wordt gesteld. Jan en Mia krijgen uitleg en voorlichting over de ziekte. Zij zijn vastbesloten om deze ziekte niet hun leven te laten beheersen.
    De praktijk blijkt anders. Een korte schets: om de vakantie te bekostigen, heeft Jan schulden gemaakt. De medicijnen maken hem sneller moe, waardoor hij minder overuren kan maken. De sfeer is gespannen. Mia gaat discussies uit de weg en krijgt steeds meer het gevoel een rol te spelen voor de buitenwereld. Zij geeft aan te willen scheiden. De familie en naaste omgeving spreken er schande van. Jan en Mia komen in mediation en ondanks (of dankzij) Jans kijk op de zaken maken zij prima afspraken. We bereiden de gesprekken met de kinderen voor. Dit leidt meermalen tot zeer ontroerende momenten. Ook de ouders van Jan en Mia sluiten een keertje aan tijdens een sessie, waardoor er meer begrip ontstaat. Inmiddels zijn Jan en Mia gescheiden en is er een nieuw evenwicht ontstaan dat voor alle betrokkenen goed werkt.

    Renate
    Renate is een 64-jarige, alleenstaande vrouw. Ze is haar werkuren aan het afbouwen, in voor­bereiding op de nieuwe fase in haar leven. Haar leven staat plots op zijn kop als er borst­kanker ontdekt wordt. De tumor is goed te ­opereren en er zijn geen uitzaaiingen. De behandeling en het herstel verlopen voor­spoedig. Zij merkt bij zichzelf veranderingen: was ze daarvoor nog redelijk actief op zoek naar een partner, deze behoefte verdwijnt. Haar veranderde lichaam is hiervoor de voornaamste reden. Zij gaat meer leven in het nu, plannen voor haar ‘oude dag’ maakt ze niet meer. Dit tot grote ongerustheid van haar familie.
    Tijdens een paar fikse wandelingen bespreken we haar nieuwe levenshouding en de levensvragen van haar familie. We besluiten de familie in een gesprek de kans te geven hun gevoelens te uiten. Het wordt een levendige bijeenkomst waarbij Renate met behulp van mij duidelijk kan maken dat ze niet van plan is om in zeven sloten tegelijkertijd te stappen. Na een intensieve middag gaat iedereen met een lichter gemoed huiswaarts.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply