Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Eten & kanker: het goede advies
    Rate this post

    Eten is een sociale aangelegenheid: een koekje bij de koffie, een drankje op een zonnig terras. Je associeert eten met gezelligheid en een verbondenheid. Eten is vaak ook iets vanzelfsprekends. Kanker kan echter heel wat roet in het eten gooien.

    Want hoe anders is eten voor mensen met kanker? Veranderingen in smaak en reuk, een gebrek aan eetlust en een pijnlijke, droge mond. Dit is slechts een greep uit de klachten die flink wat roet in het eten kunnen gooien. En dan niet alleen voor diegene die ziek is. Ook bij de partner en familieleden kunnen de gevoelens van frustratie en onmacht groot zijn. Zeker wanneer kosten noch moeite worden gespaard om de maaltijd zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maar de patiënt het vervolgens na twee happen voor gezien houdt.

    Goedbedoelde adviezen
    De patiënt krijgt vaak vanuit zijn omgeving allerlei goedbedoelde adviezen over wat hij wel en niet kan eten. Daarnaast zijn er veel zelfbenoemde voedselgoeroes die het er niet overzichtelijker op maken. Vaak levert dit tegenstrijdige en verwarrende adviezen op. Hierdoor zien patiënten al gauw door de bomen het bos niet meer. In sommige gevallen kunnen adviezen zelfs schadelijk zijn. Er zijn namelijk interacties bekend tussen supplementen en anti-tumorbehandelingen. Deze kunnen leiden tot een verminderde werking van chemotherapie.

    Voeding en kanker
    Bij een aantal vormen van kanker is de aandacht voor voeding, gewichtsverlies en het risico op ondervoeding veel groter dan bij andere vormen. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij tumoren in de slokdarm of maag, waarbij de problemen en klachten met voeding soms de aan­leiding zijn geweest om naar de dokter te gaan. In andere gevallen is er minder aandacht voor voeding, zoals bijvoorbeeld bij eierstokken of baarmoeder(hals)kanker. Zeker mensen met overgewicht die ziek worden, denken weleens: ‘Het kan niet zoveel kwaad als ik een paar kilo afval.’ Maar zelfs iemand met een lichaams­gewicht van 150 kilo kan ondervoed raken. Dit klinkt tegenstrijdig, maar heeft alles te maken met het type massa dat wordt ingeleverd tijdens de ziekte: spiermassa in plaats van vetmassa. De afbraak van spiermassa kan zowel komen door het ziekteproces als te weinig voeding. Door de afname van de spiermassa nemen je weerstand en conditie af. Het behouden van een gezonde voedingstoestand voor en tijdens de behandeling heeft een bewezen effect op het risico op complicaties. De bijwerkingen van chemotherapie en bestraling zijn minder heftig bij een goede voedingstoestand. Ondervoeding kan zelfs leiden tot het naar beneden bijstellen van de dosis, waardoor het effect van de behandeling afneemt.

    Persoonlijke behoefte
    Diëtist Dieuwke Schregardus bekijkt samen met jou hoe je huidige voedingspatroon eruitziet en wat jouw persoonlijke voedingsbehoefte is. Samen wordt er gekeken naar hoe een tekort opgevuld kan worden. Door de samenwerking met de fysiotherapeuten van het Cancer Care Center kan de fysiotraining nóg effectiever worden gemaakt. Wanneer je volledig bent hersteld, kunnen we samen kijken naar hoe voeding een rol kan spelen in het voorkomen van een recidief.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply