Als je hebt besloten te stoppen met anticonceptie om zwanger te worden, start je het beste gelijk met het innemen van foliumzuur (vitamine B11). Zo vergroot je je kans om een gezonde baby op de wereld te zetten.
Veel vrouwen weten wel dat foliumzuur belangrijk is tijdens de zwangerschap maar het blijkt dat veel vrouwen met een kinderwens te laat beginnen met het dagelijks slikken van foliumzuur. Dat is namelijk vaak pas op het moment dat ze ontdekken zwanger te zijn.
Start op tijd
Het is erg belangrijk om tijdig supplementen met foliumzuur te gaan slikken. De Gezondheidsraad adviseert een supplement met 400 microgram foliumzuur per dag te gebruiken vanaf ten minste vier weken voorafgaand aan de conceptie tot de tiende week van de zwangerschap.
Waarom zo vroeg?
Je lichaam heeft tijd nodig om een voorraadje foliumzuur aan te maken. Zo is er vlak na de bevruchting genoeg beschikbaar voor je ongeboren kindje. Direct na de bevruchting start namelijk de aanleg van het centrale zenuwstelsel en daarbij is foliumzuur hoogstnoodzakelijk.
Het gebruik van Vitamine B11 verkleint het risico op neuraalbuisdefecten (open ruggetje of open schedel) aanzienlijk. De neuraalbuis, die de basis is van het zenuwstelsel, sluit al in de eerste maand na de conceptie. Op tijd beginnen met foliumzuur, is dus het credo.
Waarom is foliumzuur belangrijk?
Foliumzuur beschermt niet alleen tegen een ernstige handicap. Vitamine B11 geeft ook een lager risico op vroeggeboorte en een lager risico op een baby met een te laag geboortegewicht. Mogelijk zou er een lager risico zijn op schisis (een gespleten lip, kaak en/of gehemelte).
Deze vitamine verkleint niet alleen de kans op geboorteafwijkingen maar draagt ook bij aan de groei van de foetus in de baarmoeder. Foliumzuur zorgt daarnaast voor de vorming van de placenta en ondersteunt de vorming van rode en witte bloedcellen. Ook helpt het bij vermoeidheid en moeheid, iets waar bijna alle zwangere vrouwen wel eens last van hebben. Vooral in de eerste en de laatste maanden van hun zwangerschap klagen ze hier regelmatig over.
Foliumzuur is een essentiële vitamine, eentje dus die je nodig hebt voor je gezondheid. Het ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan het functioneren van het geheugen en de leerprestaties, is goed voor het concentratievermogen en helpt met het opbouwen van de weerstand tegen stress.
Waar zit foliumzuur in?
Foliumzuur moet je halen uit je dagelijkse voeding. Omdat zwangere vrouwen extra foliumzuur nodig hebben, is het niet mogelijk alles uit voeding te halen. Het is dus nodig iedere dag een foliumzuurtabletje in te nemen vanaf het moment dat je besluit zwanger te worden.
Foliumzuur zit onder andere in groene bladgroenten, volkorenproducten, fruit, peulvruchten en zuivel. Vitamine B11 is dus goed voor jezelf en je ongeboren kind.
In lever zit ook veel foliumzuur maar dit wordt afgeraden voor zwangere vrouwen. Dat komt omdat leverproducten ook veel vitamine A bevatten. Vitamine A verhoogt juist de kans op aangeboren afwijkingen bij het kindje in je buik.
Hoeveel foliumzuur?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden, is 400 microgram. Dit is bovenop de hoeveelheid foliumzuur uit voeding. Voor jongeren vanaf 14 jaar en volwassen mannen en vrouwen geldt een adh van 300 mcg foliumzuur en voor vrouwen die borstvoeding geven 400 mcg.
Foliumzuur voor mannen
Foliumzuur zou mogelijk ook de vruchtbaarheid van mannen bevorderen. Extra vitamine B zou de kwaliteit van het sperma en het aantal zaadcellen verbeteren, vooral bij verminderd vruchtbare mannen. Dit is echter nog onvoldoende bewezen. Foliumzuur is ook gunstig voor het homocysteïne metabolisme. Mogelijk is dit goed voor de rijping van zaad- en eicellen en het bevruchtingsproces.
Vitamine D
Naast foliumzuur is het voor zwangere vrouwen ook belangrijk dagelijks extra vitamine D te slikken. Aanbevolen wordt een supplement van 10 mcg per dag, ongeacht het jaargetijde, de mate van blootstelling aan de zon of het type huidskleur. Vitamine D is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen. Ook dit suppletie-advies van de Gezondheidsraad wordt nog onvoldoende nageleefd. Er zijn voedingssupplementen te koop met zowel foliumzuur als vitamine D. Dat is twee vliegen in één klap. Lekker makkelijk.
Vitamine C en zink zijn eveneens belangrijk. Daarnaast staat een gezonde leefstijl voor en na de bevruchting centraal. Het is belangrijk voor zowel mannen als vrouwen genoeg fruit en groenten te eten. En deze hoeveelheid kan meestal wel omhoog om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen.
Koop foliumzuur
In de webshop van Orthokliniek vind je diverse producten met foliumzuur. Of neem een multivitamine met foliumzuur speciaal voor zwangere vrouwen. Duurt het lang voor je zwanger wordt? Foliumzuur kun je rustig langere tijd gebruiken. Ben je zwanger maar slik je nog geen foliumzuur wacht dan geen dag langer. Stop ook niet te vroeg met het slikken van foliumzuur. Hier geldt: beter te lang dan te kort.
Reageer op dit artikel