Je bent gezond en ook best actief, maar toch mis je in het dagelijks leven energie waar je privé- dan wel werksituatie onder lijdt. Een vitaliteitscoach kijkt naar je fysieke en mentale gesteldheid. Hij of zij is opgeleid om je klachten te herkennen, en stelt na de afname van een intake een programma voor je samen.
‘Maar dat doet mijn fitnesstrainer ook!’, zul je denken. Daar heb je gelijk in. Het grote verschil is dat een vitaliteitscoach dieper ingaat op je fysieke en mentale gesteldheid en je voedingspatroon. Een vitaliteitscoach kijkt naar de wisselwerking van het zenuwstelsel, je immuunsysteem en je psyche en gaat met behulp van specifieke fysieke testen op zoek naar de ‘ontsporing’ in je lichaam. Met deze informatie stelt de coach een behandelplan op, waarbij je tijdens de training aan de eerder genoemde punten werkt om deze voor jou zo optimaal mogelijk te krijgen.
Luisteren naar je lichaam
Een vitaliteitscoach werkt aan je psyche, omdat emoties en ademhaling een invloed op het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem hebben. Door emoties in de training te verweven, geef je het lichaam een extra dimensie op herstel. Door deze manier van aanpak train je niet alleen je hele lichaam, je leert ook te luisteren naar je eigen lichaam: ‘wat kan mijn lichaam aan en wat niet?’ Door je lichaam beter te begrijpen, zul je merken dat jij ook meer energie hebt in het dagelijks leven.
Een vitaliteitstherapeut heeft, naast kennis van het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de psyche, nog meer vaardigheden rond medische aandoeningen. Dat wil zeggen dat een vitaliteitstherapeut je kan bijstaan als je een ziekte en/of blessure hebt.
Ontsporingen
Tijdens een intake wordt er een lichaamsscan uitgevoerd door middel van kleine testen, waarbij de vitaliteitstherapeut op zoek gaat naar ontsporingen in je lichaam. Hierna wordt een behandelplan opgesteld, waarbij je oefeningen krijgt die je enerzijds samen met de vitaliteitstherapeut uitvoert, en anderzijds op eigen gelegenheid thuis doet.
De terechte opmerking die bij je bovenkomt, zal zijn: ‘Maar dat doet mijn fysiotherapeut ook!’ En ook daar heb je weer helemaal gelijk in. Een fysiotherapeut kijkt naar je pijnklachten, lost deze voor zover mogelijk op en geeft je ook huiswerkoefeningen mee. Helaas is soms jouw klacht nog niet opgelost of komt de blessure terug. Als je een blessure hebt, is er een grote kans dat er een ontsporing in het lichaam ontstaat. De vitaliteitstherapeut kan je verder helpen waar de fysiotherapeut stopt.
Oefeningen
Nadat de ontsporing(en) gevonden zijn, is het de bedoeling deze samen met jou te gaan herstellen, tijdens de les van de vitaliteittherapeut, maar ook thuis. Om een ontsporing beter te laten sporen of zelfs op te heffen, traint de vitaliteitstherapeut jou om de betreffende oefeningen perfect uit te voeren, zowel samen als thuis. Door de training stap voor stap op te bouwen van binnenuit naar buiten en die daarna stap voor stap op te bouwen naar beproeven en belasten, heb je een grotere kans dat je met jouw ziekte of blessure toch kunt trainen en dat klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Het voordeel daarvan is dat je je bewegingsvrijheid vergroot en dat je wellicht minder tot misschien wel geen verdere medicatie nodig hebt.
De vitaliteitstherapeut is geen wonderdokter, maar door naar je klachten te luisteren en te letten op signalen die je lichaam afgeeft, is de vitaliteitstherapeut er voor jou om jouw leven optimaal te maken. Een fitter, fysieker, energierijker leven, ook voor jou!
Leave a reply →
Reageer op dit artikel