Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
  • ‘Ik ben geen voorstander van water bij de wijn doen’

    Acht jaar geleden ben ik zelf gescheiden. Ik zal niet beweren dat mij dat een betere mediator maakt, maar het zorgt er wel voor dat ik de situatie van mijn cliënten beter in kan voelen. Ik snap wat ze doormaken. Het is zo waardevol om te zien wat het kan doen als ik als onafhankelijke derde kan uitfilteren waar de onderliggende pijn ligt en dat ik daardoor een vastgelopen communicatie weer op gang kan brengen.

    Ik vind het belangrijk om eerst die emoties de ruimte te geven. Als je die boosheid en dat verdriet geuit hebt, het in een veilige setting van je af hebt kunnen schreeuwen, ontstaat er inzicht waar en waarom het is misgegaan. En ook wat het aandeel van beide partijen daarin is geweest. Pas als beiden dat gaan inzien, kunnen er afspraken worden gemaakt. Op die manier heeft mediation destijds voor mij ook gewerkt. Ik kreeg inzicht in wat er in mijn situatie was gebeurd, hoe ik daar zelf onder was en wat ik misschien  anders had kunnen doen. Dat maakte mijn scheiding minder moeilijk te accepteren.

    Ik ben altijd betrokken bij mijn cliënten en een scheiding kan me ook echt raken. Vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Ik weet uit eigen ervaring hoe verdrietig het voor hen kan zijn. Alhoewel onze beide kinderen onder de 3 jaar waren toen mijn ex-man en ik uit elkaar gingen, hebben zij nog jarenlang de hoop gekoesterd dat papa en mama weer bij elkaar zouden komen. Alleen daarom al is het zo ontzettend belangrijk dat je het als ouders goed regelt. Dat je het ‘partner zijn’ los kunt laten, maar wel samen verder kunt als ouder. Om dat in goede banen te leiden zodat beide partijen tevreden zijn; dat maakt dit werk zo mooi. Geen water bij de wijn doen, want dat gaat op den duur toch wringen, maar juist zoeken naar echte oplossingen waar beiden zich in kunnen vinden.  Dat werkt een stuk prettiger dan wanneer je de ‘standaard regels’ volgt. Met dat gezamenlijk inzicht kun je veel beter afspraken maken. En als dan na enkele sessies alles goed geregeld is en ze toch enigszins opgelucht naar huis gaan, ben ik blij voor hen. Blij dat ze weer verder kunnen, elk met hun eigen leven.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply