Heel veel mensen hebben er moeite mee: het stellen van de eigen grenzen. Of ze doen het niet en laten over zich heen lopen of ze stellen grenzen zó duidelijk en strak, dat dit ten koste gaat van de gelijkwaardigheid van de onderlinge relatie. En ook dat heeft iets grenzeloos in zich. Kortom: het valt niet mee om op een goede manier je grenzen aan te geven.
Wat is eigenlijk een grens? Daar kun je heel lang over praten, maar ik houd het graag simpel. Een grens is een grens als IK in het contact met de ANDER geen IK meer kan zijn. Als ik niet de ruimte heb die ik nodig heb om mezelf te kunnen zijn. Als ik iets van de ander ‘moet’ zonder dat dit bij me past.
Wat is er zo moeilijk aan het aangeven van een grens? Misschien speelt angst een rol, een gebrek aan zelfvertrouwen of dat je niet goed weet waar je zelf staat en wat je zelf wilt?
Je kunt pas een grens aangeven als je zicht heb op je IK. Wie ben IK in het contact, in deze situatie met de ANDER? Dat vraagt om goed stil te staan bij jezelf en te luisteren naar je gevoelens. Haptotherapie kan je daarbij goed helpen. Door middel van oefeningen je bewust worden van je gevoelens, hoe je gevoelens in je lichaam kunt waarnemen in je, leren wat die gevoelens over jou zeggen en hoe je jouw gevoelens in het contact kunt brengen zonder dat je uit de verbinding gaat.
Reageer op dit artikel