Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Heeft jouw kind overgewicht?
    Rate this post

    In de afgelopen 35 jaar was er een sterke stijging in overgewicht. In 1980 had 1 op de 3 volwassen Nederlanders overgewicht (33%), maar nu, in 2015, is dat gestegen tot 48%. Dat betekent dat bijna de helft van alle Nederlanders overgewicht heeft. Het aantal mensen met obesitas (zeer ernstig overgewicht) is zelfs verdubbeld: van 5% in 1981 tot 12% tegenwoordig. Ook bij kinderen zien we een stijging. In 1980 was het aantal kinderen met overgewicht 6%, tegenwoordig 15%. Er is wel een stabilisatie bij kinderen in Friesland.

    Wat is nu de oorzaak? De belangrijkste oorzaak is verkeerde voeding. We eten steeds meer ‘gemaksvoeding’, voeding waar veel suiker, zout en vetten in verwerkt zijn. Deze voeding is ook in de loop der jaren goedkoper geworden en voor veel mensen betaalbaar. Een andere oorzaak is te weinig beweging. Kinderen worden met de auto naar school en andere activiteiten gebracht en brengen daarnaast veel tijd door achter de televisie of computer. De conclusie is dat toename van het overgewicht ontstaat door de combinatie van verkeerde voeding en te weinig beweging. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen.

    JOGG-gemeentes
    De WHO (Wereldgezondheidsraad) wil dit probleem wereldwijd aanpakken. In Nederland gebeurt dat via het Convenant Gezond Gewicht. Wil je een verandering aanbrengen, dan moet je bij de jeugd beginnen. Vanuit het convenant zijn de JOGG-gemeentes ontstaan. ‘JOGG’ staat voor ‘Jongeren op Gezond Gewicht’. Het doel van JOGG is om de stijging van overgewicht onder jongeren (0-19 jaar) om te zetten in een daling.

    LEFF-programma
    Ook de gemeente Smallingerland is JOGG-­gemeente, en die zet veel verschillende activiteiten in om zowel bij ouders als bij kinderen een bewustwording om te zetten tot gezonder gedrag. Dit zijn activiteiten op het gebied van beweging in de wijken, maar ook onder andere watertappunten. Afgelopen herfst is er een pilotproject vanuit de overheid ingezet om die bewustwording nog intenser aan te pakken: het LEFF-programma. ‘LEFF’ staat voor ‘Lifestyle, Energy, Fun & Friends’. Het is een uniek programma voor ouders met kinderen die boven een gezond gewicht zitten. Het intensieve 10-weekse traject wordt door ouders en kinderen gezamenlijk gevolgd. Zij komen 2 keer 2 uur in de week bijeen voor training op het gebied van voeding, beweging en gedrag. Het LEFF-team bestaat uit een coach Voeding en Gedrag, een beweegcoach en een assistente. Het eerste uur wordt door ouders en kinderen gezamenlijk gevolgd en wordt gegeven door de coach Voeding en Gedrag. Alle voedingsaspecten komen hier aan bod, maar ook aspecten als ‘hoe ga ik om met mijn uiterlijk?’ en ­zelfvertrouwen.
    Tijdens het tweede uur gaan de kinderen bewegen met de beweegcoach en hebben de ouders de tijd om samen met de coach Voeding en Gedrag te praten over opvoedingsaspecten en het toepassen van veranderingen op het gebied van voeding, beweging en gedrag binnen het gezin.

    Meer informatie op www.cjgsmallingerland.nl >
    ‘Leefstijl­programma LEFF’. Meer informatie over de inhoud van het programma staat op
    www.start-leff.nl.
    Wilt u liever individueel traject met uw kind, dan kunt u contact opnemen met Mirjam Veltman.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply