Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Help, mijn M/V snurkt!
    Rate this post

    Een goede nachtrust is voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar als snurken een serieus probleem vormt, is uitrusten er niet meer bij. Vermoeidheid, stemmingswisselingen en prikkelbaarheid gaan overheersen bij degene die snurkt en bij de partner. Gelukkig is snurken allang geen taboe of welvaartsziekte meer, en is het gewoon om hier aandacht voor te vragen, ook omdat snurken een signaal kan zijn voor slaapapneu, een aandoening met gezondheidsrisico’s. Het Diakonessenhuis heeft een slaap- en snurkcentrum waar de oorzaken van snurken en slaapapneu onderzocht en behandeld worden.

    Geschat wordt dat één op de vier Nederlanders snurkt; zowel mannen als vrouwen. Daarbij gaat het vaak om sociaal hinderlijk snurken, wat niet direct een risico voor de gezondheid vormt maar wel heel vervelend kan zijn. Ernstig snurken kan een relatie, gezinsleven maar ook prestaties in de werkomgeving behoorlijk negatief beïnvloeden. Naar schatting heeft 5% van de snurkers slaapapneu.

    Wat is slaapapneu?
    Als naast het snurken de ademhaling onregelmatig is, soms een paar seconden stopt en er overdag sprake is van grote vermoeidheid, is de kans groot dat het om slaapapneu gaat. Vaak lopen mensen jarenlang rond met klachten, zoals vermoeidheid en stemmingswisselingen, voordat het ontdekt wordt. Ook is er een duidelijke relatie tussen slaapapneu en het ontstaan van hartfalen, hoge bloeddruk en diabetes. Herkent u deze klachten? Dan is het van belang dat u uw huisarts vraagt om een snelle en juiste diagnose en doorverwijzing. Want apneu is zeer goed te behandelen.

    Wat kunt u zelf doen?
    Zorg voor een frisse en goed geventileerde slaapkamer en slaap niet onder bedompte, te dikke dekbedden. Verder helpt het om geen koffie te drinken laat op de avond en ook niet te veel alcohol. Snurken of slaapapneu komt meestal voor als je op je rug ligt, dus werkt het soms beter om op je zij te gaan liggen.
    Een grote risicofactor voor snurken en slaapapneu is overgewicht. Vetvorming rondom de zachte delen van de luchtwegen, zoals het zachte verhemelte, de tongbasis of de amandelen kan de ademhaling belemmeren. Daarom is afvallen vaak een uitstekende manier om uit de gevarenzone te komen.

    Slaap- en snurkexpertise
    Mensen met snurkproblemen kunnen terecht bij de poli­kliniek snurken en slaapapneu in het Diakonessenhuis op de locatie Utrecht en Zeist. Om tot een goede diagnose en een passend behandelingsvoorstel te komen, kijken meerdere specialisten uit verschillende invalshoeken wat er aan de hand is. Zo stelt de longarts aan de hand van slaapregistratie vast of er sprake is van slaapapneu en hoe erg het is. De KNO-arts kijkt waar in de luchtwegen het probleem ontstaat en wat daaraan gedaan kan worden. Als niet precies duidelijk is wat er aan de hand is, zijn bredere slaaponderzoeken onder begeleiding van een neuroloog nodig. Daarnaast kan de tandheelkundige in de behandelfase een rol spelen, door bijvoorbeeld het aanmeten van een mondbeugel die de stand van de kaken en daarmee de ademhaling beïnvloedt. Het resultaat van deze gezamenlijke aanpak is dat veel patiënten en hun partners na de behandeling eindelijk weer rustig én gerust kunnen slapen!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply