In de regio Midden-Kennemerland werken verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, verpleegkundigen, echoscopisten en kraamzorg met elkaar samen. Ze vormen het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Midden Kennemerland. Iedere professional levert een belangrijke bijdrage aan de zorg voor moeder en kind.
Ellen Maussen is Unitmanager Vrouw-Moeder-Kind in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Wat merken aanstaande moeders van jullie samenwerking? Ellen Maussen: ‘We maken gezamenlijke afspraken, onder andere over het beleid tijdens de bevalling. En we kijken samen wat de beste zorg is voor ‘onze’ aanstaande moeders. Ben je onder controle bij een verloskundige, en heb je een hoge bloeddruk, diabetes of eerder een keizersnede gehad? Dan is het zinvol om een consult bij een gynaecoloog te plannen.’
Wat als mijn baby te vroeg geboren wordt?
Pasgeborenen die niet meteen na de geboorte naar huis mogen, omdat ze medicatie nodig hebben of verder moeten groeien, kunnen in een couveuse enkele dagen bij hun moeder op de gezinssuite blijven. De verpleegkundigen van de verlosafdeling zijn extra geschoold om deze kwetsbare kinderen te verzorgen.
Mag mijn partner overnachten?
Als je gaat bevallen, verblijven jij en je partner vóór en tijdens de bevalling in dezelfde kraamsuite. De suites zijn voorzien van een extra bed, zodat je partner kan overnachten. Ook na de bevalling verblijf je hier, samen met jullie baby. De luxe kraamsuites zijn ruim opgezet, sfeervol ingericht en voorzien van een eigen douche en toilet. Alles is aanwezig voor een optimale begeleiding tijdens de bevalling en voor een goede opvang en verzorging van moeder en kind.
Krijg ik hulp bij het geven van borstvoeding?
Voor het eerst borstvoeding geven is bijzonder, maar ook onwennig. Daarom is het van belang dat je heldere adviezen krijgt. Of je nu meteen naar huis kunt na de bevalling of in het ziekenhuis blijft om te herstellen: op al deze momenten krijg je dezelfde, heldere adviezen van verloskundigen, verpleegkundigen, de lactatiekundige en kraamverzorgenden.
En hoe zit het met kolven?
Ben je op een punt gekomen dat je borstvoeding moet of wilt afkolven? Dan leren wij je hoe je moet kolven. Bij het kraamcentrum kun je meteen terecht voor de huur van een borstkolfapparaat als je weer naar huis kunt. En ben je ingeschreven bij RKZ Kraamzorg? Dan heb je ook recht op gratis lactatiekundige zorg aan huis.
Reageer op dit artikel