Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Hoe kun je VR inzetten tijdens een evenement?

  Virtual Reality is een nieuwe technologie waarbij je een bril gebruikt om jezelf in een andere wereld te wanen. De bril heeft sensoren die iedere beweging van je hoofd registreren zodat de wereld kan reageren op je bewegingen. Hierdoor lijkt het of je echt in een andere wereld zit. Je kunt 360 graden om je heen kijken en je ziet alles in 3D. Een VR-bril is een leuke vorm van entertainment tijdens een zakelijk evenement of bij een beurs. In dit artikel lees je alles over VR.

  Wat is het verschil tussen VR en AR?
  De termen VR en AR worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar betekenen iets anders. AR staat voor Augmented Reality. Hierbij wordt er digitale informatie toegevoegd aan de werkelijkheid. Deze technologie kom je veel tegen op smartphones. Met een AR-bril kun je de werkelijke wereld nog steeds zien maar worden er digitale elementen aan toegevoegd die je vaak met handbewegingen kunt bedienen. Bij VR kom je in een virtuele wereld terecht. De hele werkelijke wereld is verdwenen. Beweeg je je hoofd dan beweegt de virtuele wereld met je mee. Bedien je iets met je handen, dan zie je het effect daarvan gelijk in de virtuele wereld. Virtual reality is een hele ervaring en wordt daarom veel ingezet tijdens evenementen.

  Hoe werkt een VR-bril?
  Er zijn verschillende soorten VR brillen op de markt: actieve en passieve brillen. Passieve VR-brillen maken gebruik van een krachtige PC of console waar de bril aan gekoppeld is. Deze vorm wordt veel gebruikt bij gaming. VR-brillen waarmee je dit kunt doen zijn de Oculus Quest en Rift en HTC Vive. Actieve VR-brillen werken zonder computer en zijn meestal draadloos. Met dit soort brillen kun je letterlijk rondwandelen in een andere wereld. Deze brillen hebben een ingebouwde computer en werken standalone. Er zijn ook VR-brillen die je kunt aansluiten op je smartphone. Hiermee kun je VR-apps downloaden.

  Wat zijn de populairste VR-brillen?
  De bekendste VR-brillen zijn de Oculus Rift, de Playstation VR en de HTC Vive. Van de Oculus is ook de redelijk betaalbare Oculus Quest 2 op de markt gekomen. Dit is een draadloze VR-headset waar je geen PC voor nodig hebt. Een andere interessante VR-bril op basis van een headset is de HP Reverb G2.

  Waarom VR op een evenement?
  Virtual reality is een indrukwekkende technologie die direct de aandacht trekt. Het gebruiken van een VR-bril is een unieke ervaring voor iedere bezoeker van je evenement. Door het gebruik van VR van te voren aan te kondigen kan het aantal aanmeldingen voor je evenement stijgen. Een VR-ervaring beleef je namelijk niet iedere dag. Hierdoor kan het worden gebruikt als trekpleister om meer bezoekers naar je evenement te krijgen.

  Hoe kun je VR inzetten?
  Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke boodschap centraal staat en hoe deze het beste kan worden overgedragen door middel van VR. Hierna is het belangrijk om de inhoud van de VR-ervaring te ontwikkelen. Dit kan in de vorm zijn van 360graden video van een bepaalde locatie of het ontwikkelen van een speciale 3D omgeving die past in het concept. Hierna moet worden bepaald welke hardware er gebruikt moet worden en welke brillen het beste aansluiten bij de presentatie en het aantal deelnemers. Als je dit in kaart hebt gebracht kun je een VR bril huren om het concept uit te testen en een offerte aanvragen zodat je de totale kosten in kaart kunt brengen. Het huren van VR-brillen zorgt dat je makkelijk kan op- en afschalen en is daardoor efficiënter dan het aanschaffen van VR-brillen.

  Een VR-evenement plannen en uitvoeren
  Zodra je beschikt over de benodigde software en hardware kun je het evenement gaan plannen. Breng daarbij de faciliteiten op de locatie goed in beeld zodat je zeker weet dat alles wat je nodig hebt voorhanden is. Test het aansluiten van de soft- en hardware een aantal keren uit, zodat dit soepel verloopt op de dag van het evenement. Test daarna ook de presentatie een aantal keer uit zodat je precies weet wat er op welk moment te zien is in de presentatie. Zorg ook dat er genoeg technische medewerkers beschikbaar zijn die kunnen helpen met het aansluiten van de VR. Dit is vooral belangrijk in het geval van grote groepen deelnemers.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply