fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Hup, naar buiten met je kind!

  Gezond leren leven begint al als je klein bent. Hoe kun je als ouder ervoor zorgen dat je kroost gezond opgroeit? Welke vragen krijgt de kinderarts het meest?

  Als kinderen bij een kinderarts terechtkomen, gaat dat vaak via de huisarts. Kinderartsen zijn er voor een speciale groep patiënten: van pasgeborenen tot 18-jarigen met ziektes en aandoeningen die acuut of chronisch zijn. Soms groeien kinderen niet goed, of hebben ze problemen met de luchtwegen. Buikklachten en niet goed kunnen plassen en poepen zijn ook veel voorkomende problemen. Soms heeft een kind vage klachten en kan het moeilijk zeggen waar het last van heeft.

  Het werk van een kinderarts is net een beetje anders dan dat van andere specialisten. Kinderen in het ziekenhuis blijven voor alle specialismen op de kinderafdeling. Kinderartsen werken samen met iedereen rond de patiënt, zoals de ouders en de andere behandelaars. Maar zeker ook met de zieke zelf. Want ook het (oudere) kind heeft een stem in de medische gesprekken.

  Tips
  De kinderarts heeft een brede kijk op gezondheid en de ontwikkeling van kinderen. Je kunt al veel eenvoudige dingen zelf doen om je kind zo gezond mogelijk te laten opgroeien. Een eenvoudig advies: laat ze water drinken. Dat is voor kinderen – en volwassenen! – de beste dorstlesser. Als je kinderen al van jongs af aan water geeft, dan geef je ze een gezonde gewoonte mee. Frisdranken, maar ook vruchtensappen, bevatten veel snelle suikers. En die hebben kinderen niet nodig.

  Naar buiten!
  Probeer ook het beeldschermgebruik te beperken. Het kan helpen om een timer op de tablet of mobiele telefoon te zetten. En als je kind dan af en toe toch een beeldschermmomentje heeft, let dan op de lichaamshouding. Zo voorkom je nek- en rugklachten. Beter nog: ga de concurrentie aan met de schermpjes! Mijn laatste tip is een erg leuke voor iedereen: trek er samen op uit. Gewoon een wandeling of een eindje fietsen is al goed en heel gezellig. Kinderen vinden het vaak superleuk om bordjes met pijlen te volgen. Maak er een vaste weekendgewoonte van om samen naar buiten te gaan. Zorg ook dat je zelf geniet van je kinderen. Voor je het weet zijn ze groot!

  Delphine Ivens
  kinderarts bij ZorgSaam

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply