Rate this post
 • In de aanval!
  Rate this post

  Wist je dat gordelroos en een koortslip door herpesvirussen worden veroorzaakt? Hetzelfde geldt voor genitale herpes en waterpokken. Deze virussen hebben de neiging zich op je zenuwbanen vast te zetten. Dat verklaart ook waarom de klachten bij deze virussen zo branderig zijn. Een gordelroosuitbraak kan zelfs aanvoelen als een brandwond.

  In principe kun je, eenmaal besmet, nooit meer van een herpesvirus afkomen. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang je immuunsysteem de boel maar onder controle heeft. Het zijn namelijk de momenten dat je weerstand daalt dat je extra kwetsbaar bent. Denk bijvoorbeeld aan een periode van stress, ongezonde voeding of een slechte nachtrust. Belangrijk dus om je immuunsysteem te voorzien van voldoende munitie om in de aanval te kunnen tegen de virussen.

  Immuuncellen
  Ons lichaam heeft twee soorten immuuncellen die een virus herkennen en ook de besmette cel ruimen. Dit zijn de NK-cellen (natural killer) en T-cellen van het verworven TH1 immuunsysteem. Graag deel ik een aantal tips om het virus de baas te zijn.

  Let op vitamine D3
  Vitamine D3 werkt als een scheidsrechter voor het immuunsysteem, zodat de aanval snel en efficiënt is. Een vitamine D3-tekort is dan ook een risicofactor voor een zwakke weerstand. In de zomer haal je D3 uit zonlicht, in de maanden met de “R” kun je beter een supplement gebruiken omdat de zon niet meer sterk genoeg is.

  Gebruik lysine
  Virussen willen graag in een cel binnendringen. Het herpesvirus smelt een gat in de celwand door middel van een protease, een eiwit-oplossende stof. Lysine is een eiwit wat de protease remt. Vergelijk het met een extra sterke voordeur waar het virus niet in kan komen. In de tijd dat het aan de deur aan het rommelen is, wordt hij opgepakt door een immuuncel. Lysine kun je qua voeding vinden in zuivel, kip, lam, avocado, appels en vis. Overigens kun je ook lysinecrème kopen die je op de aangedane plekken kunt aanbrengen.

  Neem cat’s claw in
  Kattenklauw, uncaria tormentosa of cat’s claw is een kruid uit het Amazonegebied. Het is in staat om de virusdodende T-cellen te activeren. Vaak zie je cat’s claw samen met lysine in een supplement om elkaars werking te versterken.

  Eet essentiële suikers uit paddenstoelen
  Een andere optie is het eten van paddenstoelen. Deze bevatten essentiële suikers zoals mannose, fucose en xylose. Deze suikers werken als een soort sleutel waarmee ze de NK-cellen aanzetten. De beste keuze op dit gebied, is shiitake. Als supplement zijn de beste antivirale paddenstoelen te vinden in de vorm van reishi en/of chaga. Reishi (lakzwam) is een rode paddenstoel en chaga (berkenschijnzwam) een zwarte boompaddenstoel.

  Vermijd argininerijke voeding
  Arginine is een voedingsstof waaruit het herpesvirus energie haalt. Arginine is ook de tegenhanger van lysine. Voeding die rijk aan arginine is dien je te vermijden gedurende een aanval. Even niet nuttigen van cacao, noten, zalm, koffie, tarwe en haver en zaden is daarom aan te raden. Je kunt ook uitgebreide lijsten op internet vinden om te weten in welke voedingsmiddelen je deze stof vindt.

  Advies op maat
  Wat je ook kiest om je weerstand te verhogen, je bent van harte welkom in De Rode Pilaren voor een advies in jouw situatie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply