Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Is dit al de overgang?’
    Rate this post

    ‘Wisselende stemmingen, onregelmatige menstruatie, opvliegers… Zou dat werkelijk al die overgang zijn?’

    Bij het schrijven van dit artikel besef ik dat er meer dan een miljoen vrouwen in Nederland in de overgang zitten. Ruim 80% van deze vrouwen krijgt last van lichamelijke ongemakken, dus een goede reden voor mij hier wat over te schrijven.
    De overgang verloopt voor iedere vrouw anders. Het is niet te zeggen van hoeveel klachten je last krijgt en welke. Bij de meeste vrouwen begint de overgang tussen hun 40ste en 47ste. Dit heet de ‘pre-menopauzale periode’. Veel mensen weten dit niet, omdat het vaak begint met vage klachten, zoals toenemende hoofdpijn, gewrichtsklachten en stemmingswisselingen. Vanwege de leeftijd wordt er dan niet aan de overgang gedacht, maar vaak richting een burn-out of schildklierproblemen.
    Wanneer de menstruatie één jaar is weggebleven, heet dat de ‘menopauze’. De eierstokken zijn dan gestopt met het aanmaken van oestrogeen. Je bent dan niet meer ­vruchtbaar. De menopauze is meestal rond je 51st tot 54ste. De periode daarna heet ‘post-menopauzale periode’. Hoe lang deze periode duurt, is voor iedere vrouw persoonlijk. Ook het verloop van de klachten is bij iedere vrouw verschillend.

    Opvliegers
    Het is onnodig om met deze klachten door te lopen ‘omdat het er nou eenmaal bij hoort’ of af te wachten of ze afnemen. Opvliegers en nachtelijke transpiraties zijn de meest voorkomende overgangsklachten. Wanneer een vrouw een opvlieger krijgt, denkt het lichaam dat het heel koud is en dat het snel moet opwarmen, met als gevolg een zweetbui om weer af te koelen. Opvliegers kunnen getriggerd worden door verschillende dingen, zoals koffie, alcohol en kruidig eten. Ook stress is een flinke trigger.

    Bewegen
    Pijnlijke gewrichten staat op een tweede plaats van meest voorkomende overgangsklachten. In beweging blijven, minimaal 30 minuten per dag, helpt er goed tegen. Ook zijn er plantaardige supplementen verkrijgbaar voor soepelere gewrichten.

    Stress
    Stemmingswisselingen en depressieve gevoelens komen ook regelmatig voor door de ontregelde hormonen in de overgang, en dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. ‘Jezelf kwijt zijn’ is een klacht die ik regelmatig hoor op het intakeconsult. Vrouwen reageren op de dagelijkse dingen niet meer als anders, en de neerslachtige gevoelens hierbij geven extra stress, waardoor alle overgangsklachten verergeren.

    Tips en adviezen
    Tijdens een consult komen verschillende tips en lifestyle­adviezen aan bod om deze klachten te laten afnemen. De meeste vrouwen zeggen altijd: ‘Het enige voordeel van de overgang is dat de menstruatie stopt’. Maar wat velen niet weten, is dat de menstruatie eerst heftiger wordt voordat die stopt, met kortere cycli, en daarna met lange tussenpozes uiteindelijk wegblijft. Het bijhouden van je cyclus geeft veel duidelijkheid, en ik raad het altijd aan om dit te doen.

    Ervaar je na het lezen van dit stuk herkenning? Maak dan eens een vrijblijvende afspraak met mij. Als Care for Women specialiste word ik meestal vanuit de aanvullende verzekering vergoed!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply