‘Een orthopedagoog: dat is toch iets met voeten?’ Een veel voorkomend misverstand. Het woord ‘ortho’ komt uit het Grieks en betekent ‘juist’ of ‘recht’. Een pedagoog is een opvoedkundige. Een orthopedagoog houdt zich bezig met onderzoek en begeleiding van kinderen die in hun ontwikkeling belemmerd worden.
Als ouders of leerkrachten behoefte hebben aan ondersteuning van een deskundige, gaat de orthopedagoog samen met hen op zoek naar manieren om met de problematische situatie om te gaan. Samenwerking met school, ouders en leerling staat centraal. De orthopedagoog gaat altijd uit van de eigen kracht en mogelijkheden van de leerling in kwestie.
In sommige gevallen kan het zinvol zijn een test af te nemen. Een test is niet alleen bedoeld om een diagnose te verkrijgen (bijvoorbeeld ‘dyslexie’) of het intelligentieniveau vast te stellen. Het is vooral een hulpmiddel om de sterke en zwakke kanten van een leerling in kaart te brengen, zodat de begeleiding daar zo goed mogelijk op afgestemd kan worden.
In de orthopedagogische praktijk wordt gewerkt met wetenschappelijk verantwoorde methodes, maar het unieke van iedere leerling staat centraal. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de schoolpraktijk, wordt ook gebruik gemaakt van schoolmethodes. Bij Liesbeth kunnen de leerlingen rekenen op persoonlijke aandacht in een rustige, huiselijke omgeving. Er is veel aandacht voor de motivatie en het vergroten van het zelfvertrouwen. De reactie van de leerling bepaalt mede de volgende stap in de begeleiding.
Ouders, leerkrachten, collega’s die willen samenwerken: bekijk voor meer informatie het profiel van Liesbeth op LinkedIn of neem contact op! Liesbeth is telefonisch bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag tussen 10.00 en 14.00 uur.
Reageer op dit artikel