Die bruine vlekjes heten ‘ouderdomsvlekken’. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn het vlekjes die op latere leeftijd, vanaf een jaar of 40, kunnen voorkomen op je huid. De Latijnse naam is Lentigo Senilis. Ze ontstaan vaak op delen van het lichaam die meer in de zon komen, zoals handen, voeten, benen, gezicht en decolleté. Daarom worden deze vlekken ook wel ‘zonnevlekken’ genoemd. Ze komen heel veel voor. Bij ruim 90% van de mensen die boven de 60 jaar zijn, zijn deze plekjes wel te vinden op de huid. De plekjes verschillen van grootte en variëren van enkele millimeters tot en met 2 centimeter.
Ontstaan
Zoals al aangegeven, komt het vaak voor op gebieden op de huid die veelvuldig blootgesteld zijn aan zon. Er is dan ook een duidelijk verband tussen blootstelling aan zon en het ontstaan van de ouderdomsvlekken. De huid heeft zich dan vaak moeten beschermen tegen de zon en wat er dan gebeurt, is dat de pigment tussen de pigmentcellen gaan samenwoekeren en er een vlek ontstaat.
Behandeling
Deze vlekken kunnen cosmetisch storend zijn, en er is zeker iets aan te doen. De plekjes kunnen behandeld worden door middel van cryotherapie. Er wordt een koude vloeistof, stikstof, op de huid aangebracht die het plekje bevriest. Er ontstaat een korstje en het korstje valt eraf. Onder dit korstje is dan een mooie roze huid te zien. Na genezing is de huid dan weer dezelfde kleur als de rest van de huid en de ouderdomsvlek is weg.
Andere onregelmatigheden op de huid
Naast de ouderdomsvlekken kunnen er ook andere onregelmatigheden ontstaan op de huid die cosmetisch storend kunnen zijn. Soms kunnen er ook ruwe plekjes op de huid ontstaan. Deze kunnen ook donker van kleur zijn. Dit zijn ouderdomswratten. Het zijn onschuldige plekjes die ruw kunnen aanvoelen en er wratachtig uitzien. Deze zijn ook goed te behandelen door middel van cryotherapie. Naast de ruwe plekjes kun je ook last hebben van fibromen of steelwratjes. Dit zijn uitstulpinkjes op de huid die huidkleurig of iets gepigmenteerd kunnen zijn. Vaak ontstaan deze steelwratjes op plekken waar veel wrijving is op de huid. Bijvoorbeeld onder de oksel, in de liezen of hals of onder de borsten. De steelwratjes zijn onschuldig en goed te behandelen. Ook weer door middel van de cryotherapie en een curette. Dit is een scherpe lepel waarmee je heel mooi het uitstulpinkje kan verwijderen.
Voorkomen van deze onregelmatigheden
Ga altijd goed beschermd de zon in met een SPF van minimaal 30. En smeer deze ook regelmatig bij. Elke twee uur de huid opnieuw insmeren. Zo voorkom je schade aan de huid en kun je toch van die heerlijke zon genieten.
Als huidtherapeute van NovaDerm ben ik hierin opgeleid om de onregelmatigheden goed in te schatten of ze verwijderd kunnen worden of niet.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel