Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Je dagelijks leven duurzaam inrichten

  Tegenwoordig leven we veel bewuster dan vroeger. We sporten meer en eten gezonder en gevarieerder. Producten worden milieuvriendelijker geproduceerd, en cradle to cradle wordt succesvol toegepast. Het scheiden van glas, plastic en papier is al heel gewoon. Maar er kan zoveel méér door zelf frequenter en dagelijks duurzaam te gaan leven. Duurzaam leven is, net zoals bij lijnen of het stoppen met roken, een kwestie van wennen en doorzetten. Ben je eenmaal de duurzame weg ingeslagen, dan weet je niet beter. Vaak is het ook nog eens voordeliger. Onderstaande simpele tips helpen je op weg naar een duurzamer leven

  Voeding
  Kook eens per week vegetarisch. De vleesproductie is erg belastend voor het milieu. Kook ook niet in te grote hoeveelheden. Zo voorkom je dat je voedsel moet weggooien. Heb je een keer wat over? Gooi dit dan niet weg, maar eet het later in de week op. Je kunt eten gemakkelijk invriezen. Ook bij het kiezen van de ingrediënten waarmee je kookt, kun je duurzame keuzes maken. Kook eenvoudiger én met lokale producten. De lokale producten leggen geen kilometerslange trajecten af om in te winkel terecht te komen. Kies ook voor seizoensfruit en seizoensgroenten en koop die bij voorkeur bij de lokale versboerderij. Koop je je groente en fruit in de normale supermarkt? Kijk dan of de groentes en het fruit voorzien zijn van een keurmerk van fair trade of duurzaamheid.

  Wonen
  Ook in je huis kun je al veel zaken eenvoudig aanpassen of uitvoeren. Plaats bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop in je badkamer. En douche niet te lang: dit is niet alleen zuinig, maar ook beter voor je huid. Kijk ook eens naar de thermostaat en zet deze een graadje lager. Heb je het koud? Trek gewoon een warmer trui aan, of nestel je lekker met een plaid op de bank.
  Heb je een abonnement op een tijdschrift of krant? Kies er dan voor om deze alleen digitaal te lezen. Plak ook een ‘nee/nee’-sticker op je brievenbus. Zo weet de postbode dat jij geen reclamefolders meer wilt ontvangen. De reclame kun je ook gewoon in een app raadplegen.

  Vervoer
  Waarschijnlijk moet je elke dag de deur uit om bijvoorbeeld naar je werk te gaan. Denk voordat je in de auto stapt nog een keer na: ‘Kan ik ook op de fiets gaan?’ Fietsen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Is je werkplek echt te ver weg? Misschien kun je samen met een collega carpoolen. Ook dat is al minder vervuilend voor het milieu. Er is dan namelijk weer één auto minder op de weg te vinden. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor het openbaar vervoer. Alle treinen in Nederland rijden sinds 2018 op groene stroom. Ook handig aan de trein: je kunt je werk voorbereiden, studeren of een boek (op je e-reader) lezen.
  Maak je noodgedwongen toch gebruik van de auto, kies dan voor een zuinige auto, zoals een elektrische auto. Elektrisch rijden biedt verschillende voordelen. Zo ben je vrijgesteld van belasting voor personenauto’s en motorrijwielen. Voor volledig elektrisch rijden hoef je zelfs helemaal geen motorrijtuigenbelasting te betalen en de zakelijke bijtelling is slechts 4%. Heb je een ‘plug in’-hybride voertuig, dan is slechts 50% van de motorrijtuigenbelasting verschuldigd.
  Je kunt er ook voor kiezen om een auto bij je in de buurt te lenen, bijvoorbeeld via SnappCar of Greenwheels. Je autoverzekering hoef je dan niet zelf te regelen én ook hoef je geen wegenbelasting te betalen. Dit is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply