4/4 - (1 stemmen)
  • ‘Je voeten vangen de klappen op’
    4/4 - (1 stemmen)

    Een dokter helpt wanneer je ziek bent, een massagetherapeut kan je helpen ontspannen. Maar waar ga je heen wanneer je last hebt van je voeten? Of wanneer je vage pijn ervaart in je benen of knieën? Voor bijna ieder probleem is er een oplossing en dat geldt gelukkig ook in dit geval…

    Wanneer je pijn in je knieën, benen of voeten hebt, kun je terecht bij een podoloog. Maar wat kan een registerpodoloog nu precies voor je betekenen? Ervaren registerpodoloog Miranda den Hengst vertelt: ‘Je voeten ondersteunen je lichaam. Alle kilometers die je maakt, trappen die je oploopt of paden die je bewandelt: je voeten zorgen ervoor dat dit mogelijk is en vangen ook de klappen op. Zodra er iets aan dit lichaamsdeel mankeert, heeft dit ook veel invloed op je dagelijkse activiteiten. Zo kun je zelfs klachten krijgen elders in je lichaam zonder dat je weet dat de oorsprong bij de voeten schuilt. Gelukkig kan ik dan met mijn werk ervoor zorgen dat je mobiliteit weer optimaal wordt. En dat vind ik prachtig om te doen.’

    Vrij toegankelijk
    ‘Je kunt op verschillende manieren terechtkomen bij een registerpodoloog. Je kunt natuurlijk doorverwezen worden door een fysiotherapeut, huisarts of pedicure. Maar ook kun je rechtstreeks contact met mij opnemen over je voetklacht. Iedereen is welkom met zijn of haar voetklacht en kan zich aanmelden via de website of door te bellen.

    Luisteren, tijd en aandacht
    ‘Persoonlijke aandacht, daar draait het bij mij om. Ik neem ruimschoots de tijd voor mijn cliënten. Op die manier kan ik klachten ook veel beter analyseren. Je kan bij mij terecht voor verschillende problemen aan bijvoorbeeld voeten, knieën, heup en rug. Daarnaast is het ook mogelijk dat cliënten bij mij in de praktijk komen met beenlengteverschil. Constateren we dat de problemen te maken hebben met de voet, kunnen we aan de slag. Wanneer je bij mij in de praktijk komt, gaan we eerst samen in gesprek. We nemen uitgebreid je klachten door. Hoe vaak heb je er last van? En waar wordt je het meest in beperkt?

    Uitgebreid onderzoek
    Soms weten cliënten zelf al wat een mogelijke oorzaak is, bijvoorbeeld een merkbaar beenlengteverschil. Met behulp van geavanceerde apparatuur, zoals de bekkenwaterpas en 3D-scanner, breng ik de voet vanuit allerlei posities zeer gedetailleerd in kaart. Met de drukmeetplaat meet ik de druk onder je voet terwijl je loopt. Ik kan zo zien op de computer hoe de druk onder de voeten verdeeld is als je loopt of als je stilstaat. Dit neem ik mee in het uiteindelijke behandelplan.

    Steunzolen maken is vakmanschap
    ‘Wanneer er duidelijk een steunzool nodig is, ontwerp ik die geheel op mijn computer. Het is vakmanschap.’ Een steunzool is een op maat gemaakt hulpmiddel, dat toegespitst kan worden op iemands specifieke klacht. Daarom wordt alle informatie uit het gesprek en onderzoek meegenomen in het ontwerp van de zool. ‘Wanneer iemand heel gevoelige voeten heeft maak ik een zachtere zool, maar bij een kindervoet juist een harde zool om de voet goed te kunnen sturen.’ Als het zoolontwerp goed is, worden de zolen gefreesd in het podolap. Sinds kort behoren 3D-print zolen tot de mogelijkheid, een heel nieuwe innovatie. ‘Die zolen zijn duurzamer en gaan ook langer mee’, vertelt Miranda enthousiast. ‘De zolen worden in de eigen werkplaats in de praktijk afgewerkt en mocht er nog een aanpassing nodig zijn dan doe ik dat meestal gelijk, zodat de zool echt wordt zoals je het nodig hebt. De zool moet fijn zijn om te dragen. Ik wil er dan ook zeker van zijn dat iemand van de klachten afkomt, of ze in ieder geval sterk verminderen.’

    Vraag aan de specialist
    Ik overweeg om mijn hielpijn te laten behandelen. Maar wordt een behandeling bij een podoloog eigenlijk wel vergoed?
    ‘Ja, die wordt vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Ik kan in mijn systeem zien hoeveel je als vergoeding krijgt. Er hoeft dus geen overleg plaats te vinden met je verzekeraar.‘

    Expert
    Als gediplomeerd registerpodoloog behandelt Miranda den Hengst klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug die komen door de stand van je voeten. Voor haar advies en diensten heb je geen verwijzing van een huisarts nodig.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply