Kinderen bewegen van zichzelf veel. Dat hoort bij ze en dat is ook goed voor ze. En in de meeste gevallen ontwikkelt het bewegen heel natuurlijk: in het spelen en bijvoorbeeld bij het leren fietsen en zwemmen. Maar soms verloopt die motorische ontwikkeling van een kind niet zo vanzelfsprekend.
Als een kind opvallend onhandig is, niet zoveel durft, veel struikelt of moeite heeft met schrijven, kan dat wijzen op een achterstand in de motorische ontwikkeling. Motorische problemen kunnen ook voorkomen naast diagnoses als dyslexie en ADHD. Wanneer problemen met bewegen vroegtijdig worden gesignaleerd, kan de motorische ontwikkeling op speelse wijze gestimuleerd worden. Een motorische achterstand heeft invloed op het dagelijks functioneren, maar heeft ook gevolgen voor de algemene ontwikkeling van een kind.
Kinderoefentherapie
Merk je dat je kind thuis, op school of bij sport niet goed meekomt, bijvoorbeeld met gym of met schrijven? Je kind kan ondersteuning krijgen van een kinderoefentherapeut. Kinderoefentherapie is een specialisatie van Oefentherapie Cesar, waarbij de behandeling aansluit bij de dagelijkse vaardigheden, houdingen en bewegingen van kinderen. Kinderoefentherapeut Marlous Grolleman bekijkt aan de hand van motorische tests en vragenlijsten en door observatie wat de sterke en zwakke kanten van het motorisch functioneren van een kind zijn.
Marlous: ‘De hulpvraag van het kind, de school of de ouders is het uitgangspunt voor het behandelplan. Bij de vervolgafspraken kan er aandacht worden besteed aan bijvoorbeeld het evenwicht, grove motoriek, balvaardigheid, fijne motoriek of schrijfmotoriek. Daar laat ik het kind spelenderwijs mee oefenen, en ik kan daarvoor allerlei materialen inzetten die passen bij de bewegingen van het kind. Ik hecht veel waarde aan een persoonlijke aanpak, en neem de tijd voor ieder kind.’
Totaalplaatje
‘Ik hanteer een holistische benadering, en kijk dus niet alleen naar het probleem zelf, maar neem ook allerlei andere aspecten mee en kijk naar het totaalplaatje. Zit het kind bijvoorbeeld lekker in z’n vel? En hoe gaat het verder op school met hem of haar? Het een kan namelijk met het ander te maken hebben. Uiteindelijk gaat het erom dat het kind goed kan meekomen op school en daarbuiten.’
De therapie wordt vergoed uit de basisverzekering en aanvullende verzekering.
Bootcamp 4 moms
Als je zwanger bent of onlangs bevallen bent, is het belangrijk om in een goede conditie te blijven en voldoende te bewegen. Maar je moet natuurlijk wel voorzichtiger zijn dan anders. Wat kun je wel en niet doen? Verantwoord bewegen kun je met ‘Bootcamp 4 moms’ onder begeleiding van Marlous. Wanneer je zwanger bent, hou je bij deze bootcamp je lichaam op peil zodat je fit toewerkt naar de bevalling, en als je al moeder geworden bent, ga je de belastbaarheid van je lichaam weer rustig opbouwen. Iedereen traint op haar eigen niveau, en de lessen vinden plaats in de buitenlucht. Er wordt vooral gewerkt met het eigen lichaamsgewicht en met DynaBands, oftewel speciale fitness-elastieken. Wanneer je net bevallen bent en gezondheidsklachten hebt, kan Marlous je eventueel doorverwijzen naar je huisarts of naar een bekkenbodemspecialist. Je krijgt verder ook nuttige informatie, zodat je na enkele lessen zelf op eigen gelegenheid en op een verantwoorde manier verder kunt werken aan je fitheid.
Samenwerking met zwembad
Marlous werkt samen met Zwembad De Steur in Kampen voor de begeleiding van kinderen die moeite hebben met het leren zwemmen als gevolg van een motorische achterstand. Zij kunnen extra begeleiding van Marlous krijgen, waarna ze de reguliere zwemlessen weer kunnen oppakken.
Reageer op dit artikel