Mensen die kampen met ernstige geheugenproblematiek, ontstaan door bijvoorbeeld dementie of een hersenbloeding, hoeven lang niet altijd naar een verpleeghuis. Ze willen vaak zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Maar dan wel met wat extra begeleiding. Dat kan, dankzij het dementieteam van Zorggroep Tangenborgh.
Teamleider Zorg Roelie Langejans van Tangenborgh bespeurt een groeiende behoefte aan psychogeriatrische zorg (zorg die rekening houdt met de geheugenproblematiek). ‘Mensen willen zelf graag thuis blijven wonen in de vertrouwde woonomgeving. Met ondersteuning van professionele zorg of mantelzorg is er thuis vaak nog veel mogelijk. Het kan dan gaan om koffiedrinken, een spelletje spelen of samen wandelen. Soms hebben mensen hulp nodig bij wassen en aankleden en boodschappen doen, maar ook bij het maken van een dagindeling of het plannen van de dagelijkse bezigheden. De zorg en ondersteuning die wij geven, is op een heel persoonlijke en klantvriendelijke wijze. Ook de eventuele partner wordt ondersteund, bijvoorbeeld met omgangsadviezen.’
Speciaal opgeleid
De Tangenborghmedewerkers zijn speciaal opgeleid in het omgaan met ouderen bij wie verwardheid, onrust en gedragsproblemen op de voorgrond staan. De medewerkers krijgen hierbij ondersteuning van psychologen en specialisten ouderengeneeskunde die jarenlange praktijkervaring hebben in Verpleeghuis De Bleerinck (Emmen), dat in binnen- en buitenland bekendstaat als ‘topverpleeghuis’ en ook onderdeel is van Zorggroep Tangenborgh. Meer dan 35 jaar geleden werd hier een visie ontwikkeld die decennia later door vele verpleeginstellingen is overgenomen, en nu door Tangenborgh ook wordt ingezet in de thuiszorg.
Persoonlijk en flexibel
Het dementieteam is kleinschalig en werkt heel persoonlijk en flexibel. Langejans: ‘Wat de klant nodig heeft, kunnen wij bieden, binnen de mogelijkheden. Bij sommige mensen kom je wel 6 tot 8 keer per dag langs. Daarbij is het van belang dat de thuiszorgklanten dezelfde gezichten te zien krijgen, zodat er een vertrouwensband opgebouwd wordt. Dit is bij mensen met dementie en andere geheugenproblemen heel belangrijk.’
Vergoedingen
De zorg van het dementieteam wordt vergoed als er een indicatie is. Maar daar hoeft de klant of de familie niet zelf achteraan: het dementieteam van Tangenborgh regelt ook dit allemaal, evenals bijkomende zaken als maaltijdservice en, zodra dat nodig is, deelname aan de dagverzorging van Zorggroep Tangenborgh.
Voor meer informatie over het dementieteam of thuiszorg in het algemeen, of voor hulp bij het aanvragen van een indicatie kunt u bellen of mailen.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel