Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Lipoedeem: een niet (h)erkende aandoening
    Rate this post

    Het zal je maar gebeuren: na de puberteit, zwangerschap of menopauze, dus na hormonale wisselingen, word je opeens zwaarder. Vet hoopt zich op op plaatsen waar je dit eerder niet had, namelijk op de buitenkant van je bovenbenen, je kuiten, de binnenkant van je benen rond de knie en soms om je enkels. En soms ook op je bovenarmen. En dat terwijl je eetpatroon niet veranderd is.

    Je gaat op zoek naar een oplossing en komt allereerst bij je huisarts terecht. Meestal weet die dan niet wat er aan de hand is en word je doorverwezen naar een dermatoloog, internist of vaatchirurg. Er volgt dus een zoektocht naar een antwoord op de vraag wat er met je aan de hand is. Vaak is de weg lang voordat de diagnose ‘lipoedeem’ gesteld wordt.

    Meestal is het de huidtherapeut die deze diagnose wél kan stellen. Waar kijkt de huidtherapeut dan naar? Wat vraagt de therapeut allemaal aan je voor dit ziektebeeld vastgesteld kan worden? Dit zijn voorbeelden van vragen die aan jou gesteld kunnen worden:
    – Zijn er plaatselijke vetophopingen?
    – Heb je snel blauwe plekken?
    – Schuren je benen tegen elkaar aan?
    – Is er een maatverschil tussen je boven- en onderlichaam?
    – Gaat afvallen lastig?
    – Zit lipoedeem in je familie?
    – Heb je pijnlijke benen en is traplopen vermoeiend?
    – Heb je pijnlijke knieën doordat je benen uit elkaar geduwd worden?
    Overgewicht speelt vaak een rol bij lipoedeem, maar ook slanke mensen kunnen lipoedeem ontwikkelen.

    De huidtherapeut vraagt je ook waar je tegenaan loopt. Heb je bijvoorbeeld moeite met kleren (of laarzen) kopen? Heb je een veranderd of negatief zelfbeeld gekregen? En gaat sporten ook niet meer gemakkelijk?

    Wat is eraan te doen?
    De oplossing bestaat uit het dragen van compressiekousen, endermologie, sporten en afvallen. Het dragen van compressiekousen bevordert de veneuze en lymfatische afvloed die in deze benen vaak vertraagd afgevoerd wordt. Deze vertraging geeft een vermoeid gevoel en verdwijnt door het dragen van steunkousen. Afvallen zal niet gemakkelijk gaan, maar met de juiste begeleiding lukt het vaak wel. Sporten is wat lastig, maar je wordt er toch fitter van. Endermologie wordt aangeboden middels een apparaat dat het huidoppervlak stimuleert om de natuurlijke fysiologische processen opnieuw te activeren. Liposuctie is ook een goede behandelmethode, maar is duur en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

    Wil je meer weten hierover? Er is veel informatie te vinden op de website van de patiëntenvereniging voor lip- en lymfoedeem: NLNet. Alle huidtherapeuten die werkzaam zijn bij Praktijk Huid- en Oedeemtherapie Clara Feenstra, zijn goed geschoold in de behandeling van lipoedeem.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply