Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Obesitas te lijf
  Rate this post

  Obesitas is een nog altijd groeiende ziekte in Nederland, die niet zomaar te verhelpen is. Een bariatrische ingreep – een operatie ter behandeling van overgewicht – kan daarbij helpen. Bij het Obesitas Centrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) doen ze er alles aan om de kans op succes maximaal te maken.

  Het Obesitas Centrum werkt op de ziekenhuislocaties TweeSteden in Tilburg en Waalwijk met het Maatjes-concept, waarbij de patiënten – na een uitgebreide screening – meerdere jaren intensief begeleid worden door diëtisten, psychologen, chirurgen, internisten, fysiotherapeuten en verpleegkundig specialisten. Het speciaal samengestelde programma bestaat uit voorlichting, voorbereiding, de operatie en begeleiding na de operatie.

  Begeleiding
  Het team van het Obesitas Centrum bekijkt tijdens het screeningsspreekuur of de patiënt in aanmerking komt voor de operatie. In één dagdeel ziet de patiënt meerdere professionals, en aan het eind van de dag besluiten zij gezamenlijk of de patiënt in aanmerking komt en of er een voortraject benodigd is.
  Vervolgens start de patiënt samen met andere patiënten met de voorbereiding op de operatie. Na afloop is er intensieve begeleiding door het betrokken team van professionals. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding van de diëtist, ­psychologische hulp, beweegadviezen van de fysiotherapeut en indien nodig advies van een diabetesverpleegkundige.

  Steun
  Mensen met obesitas hebben vaak al vele afvalpogingen ondernomen. Een operatie kan dan uitkomst bieden. Maar het ondergaan van een operatie betekent niet dat afvallen gemakkelijk is: de patiënt moet het nog steeds zelf doen. Tegelijkertijd kan die daar alle steun bij gebruiken; steun in de vorm van professionele begeleiding. ­Bijvoorbeeld van de diëtist, psycholoog, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, internist en chirurg. Maar ook steun vanuit de eigen omgeving: een vriendin, familielid of iemand die al eerder een bariatrische operatie ondergaan heeft. Het Obesitas Centrum gelooft in de kracht van een maatje. Om die reden worden patiënten vijf jaar lang gevolgd. Zo weet het centrum zeker dat het leven van de patiënt blijvend is veranderd.

  Gratis tijdschrift
  Het idee achter het maatje wordt mooi verwoord in het gratis tijdschrift ‘Maatje!’. Met dit magazine hoopt het Centrum bewustwording rond obesitas en overgewicht te vergroten, de drempel voor een ingreep te verlagen en het negatieve taboe te doorbreken. Het magazine is te bestellen via obesitascentrum@tsz.nl. Meer informatie over het Obesitas Centrum is te lezen op www.obesitascentrum.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply