Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Oedeemtherapie na borstkanker
    Rate this post

    Wanneer iemand de diagnose ‘borstkanker’ krijgt, gebeurt er vervolgens van alles. Een periode van grote onzekerheid breekt aan: verdere onderzoeken, een operatie (borstamputatie of borstbesparende operatie), chemotherapie en bestralingen. Tijdens of na deze periode kunnen er ook problemen ontstaan, zoals lymfoedeem, littekenproblematiek of huid­problemen door de bestraling.

    Een regelmatig voorkomend ongemak bij borstkankerpatiënten is het optreden van lymfoedeem, wanneer de lymfevaten niet voldoende in staat zijn om het vocht af te voeren door een beschadiging of doordat de lymfklieren verwijderd zijn. De vochtophoping doet zich meestal voor in de borst of de arm, maar kan ook op andere plaatsen optreden. Lymfoedeem is een chronische aandoening, die veel ongemak met zich meebrengt, en de patiënt kan er nog lang last van hebben.
    Er zijn gelukkig allerlei mogelijkheden om oedeem aan te pakken. De praktijk Polyderma is gespecialiseerd in het behandelen van onder andere lymfoedeem en litteken­problematiek, en borstkankerpatiënten vormen de grootste patiëntengroep binnen de praktijk. Conny Kruit en haar twee collega’s bieden een professionele en gespecialiseerde behandeling en begeleiding voor de patiënt.

    Allerlei behandelingen
    Polyderma biedt verschillende behandelingen. Zo kan met behulp van lymfdrainage, een massage met de handen, het lymfvocht worden afgevoerd. Verder zijn er andere oplossingen, zoals lymftape, zwachtelen, het aanmeten van een een armkous, een drukhemd enzovoort. Ook kan de Lymfapress worden ingezet: een apparaat waaraan een manchet is bevestigd met meerdere luchtkamers, die afzonderlijk van elkaar kunnen worden opgepompt. Hiermee wordt het vocht ook afgevoerd. Wanneer er sprake is van verhard oedeem, kan het LPG-apparaat uitkomst bieden. Met de behandelkoppen van dit apparaat worden de ­lymfebanen gemasseerd, zodat die zich openen.

    Op tijd aan de bel trekken
    Een patiënt kan bij de praktijk terecht na verwijzing door een huisarts of specialist, maar ook zonder verwijzing. Een behandeling begint vaak met twee sessies per week. Dat aantal wordt, al naar gelang de vorderingen, langzaam afgebouwd. Helaas ziet de praktijk nog vaak dat vrouwen onnodig lang doorlopen met klachten. Het advies luidt dan ook: trek op tijd aan de bel. Laat je direct naar een huidtherapeut doorverwijzen als je een keer een zwelling hebt gehad in borst, arm, flank of hand; ook als de zwelling vanzelf is verdwenen. Hetzelfde geldt als de huid ‘strak’ staat of de arm ‘vol’ voelt. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de klachten te behandelen of te voorkomen zijn.

    Littekens oprekken
    Na een operatie zit de huid door littekenweefsel soms heel strak; zeker als de borst geamputeerd is. Dat kan ongemakkelijk voelen of zelfs pijnlijk zijn. Bovendien beperkt het de bewegingsvrijheid. Door verschillende vormen van littekentherapie kan de huid opgerekt worden. In aanvulling daarop gebruikt de praktijk vaak siliconenpleisters of lymftape.

    Zelfmanagement
    Bij Polyderma wordt er ook veel aandacht besteed aan zelfmanagement: we gebruiken producten voor aanvullende ‘thuisbehandeling’, die je zelfredzaamheid vergroten. Deze producten komen uit de basisverzekering en kunnen gemakkelijk door jezelf worden aangebracht. Wij geven voorlichting over het voorkomen van problemen, en geven speciale ademhalings- en bewegingsoefeningen.

    Vergoedingen
    Oedeemtherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar de eerste 20 behandelingen moeten door de patiënt zelf worden vergoed vanuit het aanvullende pakket, ­afhankelijk van het gekozen pakket. Polyderma heeft ­contracten met alle zorgverzekeraars.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply