Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Oncologische revalidatie bij de fysiotherapeut
    Rate this post

    ‘Wanneer de medische behandelingen (operatie, chemotherapie en/of bestralingen) achter de rug zijn, besef je dat je er nog lang niet bent. Eerst ben je nog in de overlevingsmodus, terwijl nu de revalidatie pas echt zal gaan beginnen. Mensen om je heen gaan steeds meer van je verwachten, terwijl je nog lang niet op het niveau bent waarop je zou willen zijn. Je bent vermoeid. Je krijgt vaak te horen ‘Wat zie je er goed uit’, terwijl ze geen idee hebben hoe je je daadwerkelijk voelt.’

    Dit hoort Denise Zuijderduijn regelmatig van de patiënten die zij onder behandeling heeft. Denise is 10 jaar werkzaam als fysiotherapeut bij fysiotherapie Carnisselande, waarvan 8 jaar als oedeemtherapeut. Momenteel bevindt ze zich in de afstudeerfase van haar Master-opleiding Oncologiefysiotherapie.

    Vermoeidheid is een klacht die vaak op de voorgrond staat. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven, verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in het dagelijks leven (hierbij kun je denken aan traplopen, boodschappen doen, kinderen op de fiets naar school brengen, stofzuigen enzovoort). Daarnaast kan vermoeidheid leiden tot een verminderde participatie op de arbeidsmarkt. Ook kunnen bewegingsbeperkingen optreden waardoor het normale bewegen verstoord wordt, kan er fibrose, huidveranderingen en/of pijn ontstaan, kan er verlies van spierkracht optreden en kan het uithoudingsvermogen verminderen, waardoor de conditie afneemt.

    Beweegprogramma
    Bij Fysiotherapie Carnisselande kun je terecht voor het beweegprogramma ‘oncologische revalidatie’. Oncologische revalidatie vindt individueel (1 op 1) plaats of in groepsverband, zowel tijdens de medische behandeling (chemotherapie en/of bestralingen) als daarna. Tijdens een uitgebreide intake worden onder andere enkele vragenlijsten en fysieke tests afgenomen, waarna een trainingsschema wordt opgesteld. Je traint dus altijd op jouw eigen niveau met een individueel oefenschema. Het is wetenschappelijk bewezen dat training onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut bovengenoemde klachten kunnen verminderen.

    Oedeemfysiotherapie
    Naast oncologiefysiotherapeute is Denise ook oedeemfysiotherapeute. Als oedeemfysiotherapeute ziet Denise veel vrouwen met lymfoedeem ter hoogte van de borstregio, okselregio en/of de arm als gevolg van borstkanker. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Dit uit zich meestal in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en een toename van de omvang van het lichaamsdeel. Lymfoedeem is vaak een gevolg van bestralingen of een operatieve ingreep na borstkanker.
    De behandeling bestaat uit manuele lymfedrainage. Dit is een specifieke massagetechniek om het vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan door middel van oefentherapie, bandages en lymftaping de afvoer van het lymfesysteem gestimuleerd worden. Wanneer de omvang van de arm stabiel is, kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten om verder lymfoedeem te voorkomen.

    Voor vragen en/of informatie kun je telefonisch contact opnemen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply