Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ontspannen ouderschap
  Rate this post

  Wat is het eerste woord dat in je opkomt wanneer je denkt aan het ouderschap? De meeste ouders denken dan niet aan het woord ‘ontspannen’. Ontspannen is wel iets wat ik veel tegenkom wanneer ouders het hebben over hun verlangens: tijd voor jezelf om te ontspannen, ontspannen met je kinderen samen zijn, tijd om met je partner te ontspannen. Wanneer je behoefte hebt aan ontspanning in jouw ouderschap, is dat in kleine dingen al mogelijk.

  Herken je een van de volgende uitspraken? ‘Er zitten te ­weinig uren in een dag’, ‘Mijn agenda puilt uit met ­afspraken’, ‘Op elk bericht moet gelijk gereageerd worden’, ‘De kinderen vragen te veel om aandacht’ of ‘Het werk vraagt om betere prestaties’. Waar is de tijd voor jou om bij te komen van deze ‘ratrace’? Die bungelt vaak onderaan het ‘to do’-lijstje, terwijl tijd voor jezelf ondersteunend is voor jouw gemoedstoestand en gezondheid. Als jij die tijd voor jezelf gunt, sta je met meer ontspanning en plezier in het leven en in het ouderschap.

  Meer tijd voor jezelf maken, en ontspanning creëren, is iets wat je kunt leren. Het belangrijkste hierin is om te beginnen met kleine stapjes. Eén zo’n stapje voor ouders is stilzitten op verschillende momenten van de dag.
  Zit bijvoorbeeld eens vijf minuten stil nadat je jouw baby naar bed hebt gebracht. Of neem een paar minuten rust tussen het naar school brengen van je kind(eren) en naar je werk gaan. Door die paar minuten stil te zitten, stap je even uit de ‘doe-en-ren-modus’ en kan je lijf tot ontspanning komen. Je kunt steeds meer van dit soort momenten in je dag pakken, wat tot alleen maar meer ontspanning leidt.
  Op welke momenten van de dag zou jij dit kunnen doen?  Dit soort kleine stappen zijn eigenlijk al een patroondoorbraak om uit die doe-modus te komen en daarmee meer ontspanning te creëren. Ook wordt hiermee steeds duidelijker wanneer je in die modus zit van rennen, haasten, moeten en presteren. Als je er in zit, zie je het namelijk niet. Het regelmatig stilzitten op een dag vraagt een stukje geduld van jezelf wanneer je dit niet gewend bent.
  Het maakt het ook gemakkelijker om contact te maken met wat jij nog meer nodig hebt om als een ontspannen ouder door het leven te gaan.

  Naast het regelmatig stilzitten op een dag zijn er ook andere manieren om tot ontspannen ouderschap te komen. Ik ben benieuwd welke voor jou goed werkt. Leuk als je het me laat weten. En wanneer je behoefte hebt aan iemand om hierover te sparren, ben je welkom voor een sessie, of als vader aan tafel met andere vaders in het Vadercafé.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply