
Wanneer je partner een burn-out heeft, betekent dit dat je meer taken op je bordje krijgt. Afhankelijk van de zwaarte van de burn-out van je partner wordt er opeens van jou verwacht dat je het huishouden volledig doet, dat je de kinderen verzorgt, de boodschappen doet, de contacten met je schoonfamilie onderhoudt en bovenal een lieve, zorgzame partner bent voor je man die niks hebben kan.
Op de lastige momenten, de momenten dat je er zelf ook even doorheen zit, is je partner er even niet voor je. Dat lukt even niet; hij heeft even niks om uit te delen. Je doet er goed aan om in een dergelijke situatie voor jezelf te blijven zorgen. Ervoor te zorgen dat jijzelf niet omvalt. Wanneer je zelf omvalt, valt er niks meer te zorgen.
Hulp om overeind te blijven
Onze coach Kiki Voncken helpt partners goed voor zichzelf te zorgen. Dit kan door heel Nederland. De coaching gebeurt namelijk vaak online. Wil je meer weten hierover? Een adviesgesprek is altijd gratis!
1. Vergeet jezelf niet
Bedenk heel goed: als je samen in een burn-out ligt, kom je er helemaal moeilijk uit. Soms is het dus belangrijk dat je durft te zeggen dat je de problemen even niet de baas bent en hulp zoekt bij de mensen om je heen. Zij kunnen jou helpen om klusjes uit handen te nemen. Bijvoorbeeld de kinderen een dag opvangen, het gras maaien, boodschappen doen enzovoort. Dingen waardoor jij niet het gevoel krijgt te kort te schieten.
Zorg dat je een uitlaatklep hebt. Een goede vriend(in) die je begrijpt bijvoorbeeld, of de coach / psycholoog van wie je partner hulp krijgt.
2. Kom niet stil te zitten
Als je partner een burn-out heeft, is het verleidelijk om samen op de bank te gaan zitten. Jij wilt je partner graag helpen en zijn verhaal aanhoren, maar de ander heeft geen energie en komt het liefst niet overeind. Zorg ervoor dat je gaat bewegen, hoe lastig het ook is. Bewegen zorgt voor herstel van burn-out. Ongetwijfeld gaat je partner in eerste instantie tegensputteren, maar uiteindelijk zal dankbaarheid overwinnen. Tevens helpt bewegen tegen stress.
3. Oordeel niet
Ga je partner niet oordelen over de oorzaken van de burn-out. Zeg niet: ‘Je hebt ook veel te veel gewerkt’ of ‘Jij ook altijd met je idiote werkwijzes’ of ‘Verzet je maar een beetje. Het is vandaag een belangrijke dag’. Los van het feit dat een partner met een burn-out een behoorlijk lastig, humeurig persoon kan zijn, is het in jullie beider belang dat de rust bewaard wordt. Frustratie zal ervoor zorgen dat herstel langzamer gaat. Helaas is aan de buitenkant niet te zien dat iemand een burn-out heeft, en vaak kan iemand met een burn-out zijn eigen gevoel niet eens omschrijven. Oordeel dus niet, maar hou de progressie in het herstel in de gaten.
4. Luister naar je partner
Hoe graag je ook met fantastische adviezen komt: luister naar je partner met een burn-out. Zeker in het beginstadium van een burn-out, als iemand net ziek is geworden, is het lijf, en daarmee ook de geest, zó in onbalans dat er van leren, of opnemen, geen sprake is. Dit lukt gewoonweg niet. Probeer goed te luisteren. Het schept rust en je creëert zo ruimte voor dieper liggende gesprekken, waardoor je je partner beter kunt helpen.
5. Vergroot je kennis
Kennis is macht en alles begint met inzicht. Lees je in in wat een burn-out precies is. We hebben hier een groot aantal blogs en artikelen aan gewijd. Als je in de gaten hebt wat een burn-out is, verdiep je dan eens in hoe je partner zich moet voelen: leeg, moe, depressief, geen zin meer, gefrustreerd, liefdeloos. Als je begrijpt wat je partner doormaakt, doe je het echt heel erg goed.
Mooi geschreven!
Beantwoorden →