Veel mensen kennen het wel: terugkerende klachten van de onderrug. Wervels die vastzitten na de kleinste beweging. Na een behandeling bij een therapeut lijkt het weer goed te gaan, maar in no time zijn de klachten weer terug.
80% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last gehad van onderrugklachten. De helft van deze mensen heeft last van chronische rugklachten. Waardoor ontstaan deze klachten en hoe kan osteopathie hierbij helpen?
Anatomie
De onderrug bestaat uit 5 lendenwervels, het heiligbeen en het staartbeentje. Bij het goed functioneren van de onderrug zijn zowel de wervels als het heiligbeen goed mobiel. Vrijwel alle organen in de onderbuik hebben een relatie met de onderrug via spieren, bindweefsel, vliezen en zenuwen. Als er spanningen in de onderbuik aanwezig zijn (door bijvoorbeeld littekenweefsel, operaties of ontstekingen), kunnen deze zodanig aan de onderrug trekken dat de onderrug geblokkeerd raakt. Dit resulteert in het steeds vaster zitten van wervels, wat uiteindelijk leidt tot chronische rugklachten. In dit geval maakt het niet uit hoe vaak je de rugwervels losmaakt. Zolang er spanningen in de buik aanwezig zijn, zullen de wervels binnen de kortste tijd weer gaan vastzitten.
Wist je dat…
… een val op de onderrug kan zorgen voor darmklachten? De bezenuwing van de dikke darm loopt voor een deel ter hoogte van het heiligbeen. De darm krijgt impulsen van het autonome zenuwstelsel, dat loopt ter hoogte van het heiligbeen. Bij een trauma op bijvoorbeeld het stuitje wordt het heiligbeen overprikkeld. Hierdoor kunnen de impulsen minder goed doorgegeven worden aan de darmen, wat kan leiden tot ‘luie’ darmen. Zo hebben darmen invloed op de rug, maar heeft ook de rug invloed op de darmen.
De osteopaat
De osteopaat gaat op zoek naar spanningen en bewegingsverliezen in het lichaam. De bewegingsverliezen kunnen zich in de rug bevinden, maar ook (zoals hierboven besproken) in de buik. Zo gauw iets niet meer goed kan bewegen, ontstaat er functieverlies, en dit kan leiden tot klachten. Als er spanningen in de buik aanwezig zijn, worden deze eerst opgelost, en daarna wordt ook de rug behandeld als dit nog nodig is. De patiënt hoeft geen pijn of klachten in de buik te ervaren op het moment dat er spanningen aanwezig zijn. Deze spanningen kunnen zich echter wel uiten in de onderrug.
Heb je last van rugklachten of heb je vragen over je klachten? Dan kun je altijd contact met mij opnemen voor een afspraak of informatie.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel