Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Pijnlijke gewrichten in de overgang?
    Rate this post

    ‘Het laatste waar ik aan dacht toen ik veel pijn in mijn gewrichten kreeg, was dat het door de overgang kwam. De pijn zat in mijn voeten, maar ook mijn knieën en heupen deden zeer met bewegen. Ik ben naar de huisarts gegaan en die legde uit dat de overgang hiervan de oorzaak was. Ik vond dit lastig, want wat moest ik nou aanpakken? De overgang of de pijn in mijn voet?’

    De overgang gaat voor veel vrouwen gepaard met uiteenlopende klachten, waarvan de meeste inmiddels wel bekend. Zweetaanvallen, opvliegers en stemmingswisselingen zijn de meest voorkomende. Minder bekend is dat veel vrouwen pijnlijke spieren en gewrichten kunnen hebben tijdens de overgang. Dit heeft alles te maken met het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt voor de aanmaak en opbouw van collageen. Collageen is belangrijk voor onze botten, gewrichten en spieren. Het houdt ze sterk en veerkrachtig. En het zorgt voor de smering van onze botten, zodat we goed kunnen blijven bewegen. Wanneer we in de overgang komen, komt er een disbalans in de hormoonspiegel. Het verstoorde evenwicht zorgt ervoor dat minder collageen wordt aangemaakt. En dit kan stramheid in de gewrichten en spieren veroorzaken.

    In de overgang is de kans aanwezig dat je klachten krijgt, zoals:
    – hielpijn
    – peesproblemen
    – gewrichtspijn
    – voorvoetproblemen
    – achillespeesklachten

    Deze klachten kunnen zowel tijdens als na de overgang voorkomen. Veel bewegen kan helpen je lijf soepel te houden, maar wanneer je pijn hebt, gaat dit lastig en raak je in een neerwaartse spiraal. De podoloog kan je hierbij advies geven en de klachten onderzoeken: waar zit de pijn en kunnen we die herleiden? Met een uitgebreid onderzoek en eventueel aanvullend echografisch onderzoek kijken we naar de oorzaak. Daarna bespreken we de behandeling. Vaak bestaat deze uit steunzolen in combinatie met oefeningen. Pijn is vaak een teken van het lichaam om het wat rustiger aan te doen, maar het is ook niet goed om niet te bewegen, want dan word je steeds stijver. We gaan dus samen kijken wat je wel kan en hoe je je activiteiten weer kunt opbouwen. Want bewegen is superbelangrijk!

    Bianca (53): ‘Ik heb nu speciale zooltjes voor in mijn schoenen en doe de oefeningen die de fysio gegeven heeft. De podoloog zegt dat het tijd nodig heeft, maar dat ik goed bezig ben. Dit voel ik ook en ik vind het fijn dat ik zo begeleid word en altijd contact kan opnemen als ik tussendoor vragen heb. Over 6 weken gaan we kijken hoe het gaat en of de zooltjes goed hun werk doen. Nu de andere overgangsklachten nog…’

    Miranda Vergeer-den Hengst

    Tips om de overgang beter door te komen
    – Beweeg! Dat kan in een sportschool zijn, maar dagelijks een flinke wandeling is ook goed, als je daarbij maar spier- en botversterkende oefeningen doet. Je verkleint zo het risico op hart- en vaatziekten én je stimuleert de botopbouw.
    – Eet gezonde en gevarieerde voeding, met veel groenten, volkorenproducten, peulvruchten en vette vis. Slik eventueel een multivitamine, maar in ieder geval vitamine D3.
    – Behoud een gezond gewicht, en val zo nodig af. Dat is nodig om het risico op diabetes te verminderen en gewrichtsklachten te voorkomen.

    Vraag aan de specialist
    Als ik voetpijn heb door de overgang, kan ik dan ook bij een podoloog terecht?
    ‘Als de voetpijn een andere oorzaak heeft, denk je misschien dat je de oorsprong aan moet pakken. Bij voetklachten door de overgang is dit niet het geval. Je kunt het beste langskomen voor je klachten om verdere problemen te voorkomen!’

    Expert
    Als gediplomeerd registerpodoloog behandelt Miranda den Hengst klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug die komen door de stand van je voeten. Voor haar advies en diensten heb je geen verwijzing van een huisarts nodig.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply