Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Reageert je kind   ‘raar’?
    Rate this post

    Bij sensorische integratie worden de prikkels die je met je lichaam waarneemt, door de hersenen verwerkt. De prikkels komen via de ogen, oren, smaak, geur en tast binnen. Dit zijn de prikkels die van buiten het lichaam komen. Binnen in het lichaam worden prikkels waargenomen die zorgen voor het evenwichtsgevoel en het spier- en gewrichtgevoel.

    Het waarnemen, selecteren en reageren op prikkels doen we de hele dag door. Dit zorgt ervoor dat je op belangrijke prikkels reageert en op minder belangrijke prikkels niet.
    Bij problemen met de sensorische integratie is het waarnemen, selecteren of reageren verstoord. Prikkels komen te sterk of te zwak binnen. Hierdoor kan een kind reageren alsof het in gevaar is, terwijl dit niet zo is. Het kind reageert dan te sterk op de prikkels die binnen­komen. Zo kan het zijn dat een kind angst heeft voor bewegen, bepaalde kleding niet kan verdragen, of moeite heeft met structuur van voedsel of drinken.
    Het tegenovergestelde is dat een binnengekomen prikkel te weinig aandacht krijgt. Het kind zou dan wel moeten reageren op de prikkel, maar het lijkt of het kind de prikkel niet waarneemt. Dit kan zich uiten in het niet reageren op het roepen van je naam, geen gevaar zien of de drang hebben om continu te bewegen of ergens aan te voelen.

    Wanneer de prikkelverwerking niet goed verloopt, kunnen er problemen zichtbaar zijn op diverse gebieden, waaronder de communicatie en taal. Wanneer dit het geval is, zal de logopediste / sensorische-integratietherapeute binnen de behandeling logopedie en de sensorische-integratietherapie met elkaar combineren.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply