Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Rouwtextiel?
    Rate this post

    Waar denk je aan bij het woord ‘rouwtextiel’? Aan rauw textiel? Stof om te rouwen? Lijkwades van wit katoen? Zéker, en nog véél meer. ‘Ik vertel er graag over, omdat lang niet iedereen weet welke mogelijkheden er zijn,’ aldus Nienke Blom van libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding.

    Onder ‘rouwtextiel’ valt alles wat van stof is en wat je kunt gebruiken bij rouw, uitvaart en afscheid. Zoals kleding die je draagt op een uitvaart, kleding die de persoon draagt die overleden is, kleding van de uitvaartbegeleider, een doek waar iemand in ligt, een doek over iemand heen, de stof waarmee de kistrok wordt gemaakt die het wagentje afschermt waar een kist op staat. Een klein tasje van de dezelfde stof als waar je geliefde in begraven is.

    Rouwdoeken
    José Glas heeft met haar bedrijf Rouwdoeken aandacht voor al deze zaken. Ze heeft heel veel rouwdoeken. Dit zijn ook wel lijkwades; stof waar je iemand op kunt leggen en om het lichaam heen kunt draperen, vouwen, wikkelen, zoals je zelf wenst. Om de persoon te kunnen vervoeren komt er onder de wade een opbaarplank of kist of mand. Een overleden persoon mag altijd vervoerd worden in een wade, als het lichaam maar geheel bedekt is bij het vervoer.

    Bij leven
    Wanneer je nadenkt over je eigen afscheid, en je bezig bent met je zogenoemde ‘uitzet’ voor je uitvaart, zou je alvast een wade kunnen uitkiezen. En thuis bewaren, in de linnenkast of dekenkist. Of je gebruikt de doek tijdens je leven als sprei, wandkleed, of als foulard over de bank.

    Na overlijden
    Heeft de persoon die overleden is, geen keuze vooraf gemaakt? Dan kunnen de achterblijvers deze keuze maken, als je vindt dat een wade bij deze persoon passend is. Je kunt een wade speciaal laten maken, of er een kiezen uit de ruime collectie die direct leverbaar is.

    Tijdelijk op een baar
    Op deze manier kun je jouw geliefde ook een kortere periode, voor een paar dagen opbaren op een bed of opbaarplank, totdat deze overgaat naar een kist of mand. De wade kan dan al deels over je geliefde heen liggen. Of elke dag een beetje meer. Deze overgang kan een stap zijn in het proces van afscheid nemen. Wanneer de wade nog open is, kun je ook een voile, hele dunne doorzichtige stof, over je geliefde heen leggen. Dit werkt verzachtend, kan iets minder confronterend zijn en geeft bescherming tegen vliegjes en spinnetjes.

    Achterblijvers
    Voor de achterblijvers is er ook wat te kiezen. Vind je de stof van de wade mooi en zou je symbolisch ook iets hiervan willen houden? Dan kun je uiteraard een stuk van de wade afknippen. Of José vragen van dezelfde stof een kussen te maken. En deze misschien bij leven al een tijd bij je geliefde te leggen, zodat je de geur ook meekrijgt.

    Of je wil een deken, om bij je te houden, of een klein zakje waar je bijzondere dingen in bewaart. Bedenk het maar en overleg met José.

    Meer informatie of een kijkje nemen bij José? Dit kan tijdens de Funeral Friday. Neem contact op om je plaats te reserveren voor deze inspirerende workshop.
    Meer informatie over uitvaart en afscheid kun je krijgen bij libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding.

    Om rekening mee te houden…
    – Er zijn veel soorten stoffen, kleuren, materialen, diktes en prijzen. Ook is er genoeg keuze in stoffen die toegestaan zijn op natuurbegraafplaatsen. Verder wordt er gewerkt met natuurlijk garen en houten knopen.
    – Wades zijn toegestaan voor crematies en begrafenissen.
    – Je kunt de stoffen ook versieren met persoonlijke spulletjes, spelden, broches, tekeningen of bloemen. Of met vlinders, hartjes; wat je wil.
    – De manier van wikkelen, vouwen of strikken met linten kun je met elkaar bespreken.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply