Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ruimte geven aan jouw kleine avonturier
  Rate this post

  Je kind steeds een beetje meer loslaten en het de ruimte geven om de wereld te ontdekken is niet altijd gemakkelijk. Zodra je kleine geboren is, wil je het juist dichtbij houden, vasthouden, koesteren en ­beschermen. Dat is heel waardevol, want om de wereld te kunnen ontdekken, is een veilige basis nodig. Zo voelt een kind zich geborgen en weet hij dat hij er mag zijn. Vol vertrouwen start je kind dan zijn grote ontdekkingstocht!

  Je kind ontwikkelt zich door te spelen. Spelen bestaat uit beleven, uitproberen, herhalen, om nieuwe vaardigheden te leren. Voor spelen is uitdaging nodig, en daar horen risico’s bij. Voor jou als ouder is het de uitdaging om een balans te vinden tussen je kind beschermen voor kleine ongelukken en het bieden van vrijheid. Natuurlijk valt je kind wel een keer wanneer het zijn eerste stapjes oefent. Maar wat als het iets omver stoot of zich bezeert? Laat je dat gebeuren of zet je alle tafels en kastjes opzij om de risico’s te beperken? Bij elke nieuwe ontwikkeling maak je voor je kind de afweging tussen wat wel en niet verantwoord is.

  Vertrouwen in zichzelf
  Door je kind steeds een beetje los te laten, schenk je het jouw vertrouwen. Je gelooft dat je kind dingen kan of dingen kan leren. Dat vertrouwen is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je kind bij het ontdekken, ontwikkelen en groeien weet dat het altijd op je steun kan rekenen. Hierdoor ontwikkelt je kind zelfvertrouwen.

  Uitdaging versus veiligheid
  Het langzaam leren loslaten van een kind blijkt een van de moeilijkste opgaven voor opvoeders en is ook in de kinderopvang al jaren een hot item. Zeker als het gaat om buitenspelen. De Drie Ballonnen Kinderopvang is er vanuit de eigen visie van overtuigd dat een rijke, natuurlijke omgeving voor kinderen belangrijk is. In de praktijk is dat niet altijd even gemakkelijk. De pedagogisch mede­werkers zoeken net als de ouders naar de juiste balans tussen ‘verantwoord’ en ‘niet verantwoord’, zodat jullie kleine ook op het kinderdagverblijf of bij de BSO de wereld op zijn eigen manier kan ontdekken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply