We kennen allemaal wel van die periodes waarin het even minder met je gaat. Volwassenen zoeken dan iemand om mee te praten, om hun hart te luchten. Voor kinderen is dat niet altijd de manier om te laten weten wat ze bezighoudt…
Kinderen kennen de juiste woorden nog niet of ze vinden het lastig om hun gevoelens te verwoorden. Beweging en het eigen lichaam zijn voor kinderen middelen om te vertellen hoe het met ze gaat. In het spel en manier van bewegen kunnen kinderen uiten wat ze niet in woorden kunnen of durven uitdrukken.
Kindertherapie
Psychomotorische kindertherapie kan dan helpend zijn. Het is bijvoorbeeld geschikt voor kinderen en jongeren die druk zijn, onrustig gedrag laten zien, onzeker of angstig zijn en niet op zichzelf/hun lichaam durven te vertrouwen, boze buien hebben, moeite hebben met het uiten van hun gevoelens en/of lichamelijke klachten hebben waarvoor geen verklaarbare oorzaak kan worden gevonden. Als je als gezin zoekende bent naar meer harmonie, rust, gezelligheid en afstemming op elkaar, kunnen een paar bijeenkomsten ouder-kind therapie al steunend zijn.
Samen als gezin
Als het met je kind niet zo goed gaat, heeft dat invloed op jezelf als ouder en andersom. Dan is het ook fijn als daar tijd voor wordt genomen. Bij praktijk BeleefRijk worden ouders en kind als één geheel gezien en is er ook de mogelijkheid voor ouders, broertjes en/of zusjes om deel te nemen aan de therapie. Door als gezin met elkaar plezier te beleven, ontmoet je elkaar vaak weer op een positieve manier. De krachten van het gezin, en waar het plezier aan beleeft, staan daarbij voorop. Dit geeft vaak weer extra energie om te kunnen omgaan met de moeilijkere momenten.
Regisseur
Persoonlijk vind ik het altijd bijzonder dat ik even met een gezin ‘mee mag lopen’. Dat zij het vertrouwen geven om persoonlijke dingen te delen. Voor mij is het van belang dat ouders weer voelen dat zij zelf weten wat belangrijk is voor hun gezin, dat zij zich regisseur voelen in hun leven en dat ze weer weten waar hun krachten liggen. Als de behandeling wordt afgesloten, mogen het kind en de ouders een steentje kiezen uit het ‘schatkistje’. De stenen staan symbool voor hetgeen ze zelf als meest waardevol hebben ervaren uit de behandeling. Op die manier kunnen ze dat met zich meedragen, zich daar soms even door gesteund voelen en/of aan herinnerd worden.
Reageer op dit artikel