Rate this post
 • Scheiden met kinderen met ADHD of autisme
  Rate this post

  Het is niet niks: een kind opvoeden met ADHD, PDD-NOS, ODD of een andere vorm van autisme. Dit vraagt om een andere manier van opvoeden dan het opvoeden van een kind zonder een stoornis. Als je als ouders wilt gaan scheiden, is er een andere aanpak nodig voor het opstellen van het ouderschapsplan en de communicatie hierover naar de kinderen toe.

  Sinds 2009 is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. In dit ouderschapsplan worden de afspraken ­beschreven die jullie samen gemaakt hebben over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Ik vind het belangrijk dat de kinderen hier ook een stem in krijgen. De wensen van de kinderen kunnen meegenomen worden in het gesprek met jullie.

  Extra toevoeging
  Bij het opstellen van het ouderschapsplan zullen we bespreken wat de kinderen extra nodig hebben vanwege hun stoornis. Je kunt denken aan de wisselmomenten in de zorgverdeling en de woonruimte voor de kinderen.

  Communicatie naar de kinderen toe
  Wat je vertelt over het scheidingsproces en de wijze waarop je dit doet, is cruciaal voor kinderen en zelfs nog belangrijker voor kinderen met ADHD en autisme. Hierin begeleid ik. Samen met jullie bespreek ik wat hun kinderen nodig ­hebben en hoe zij reageren op veranderingen. Jullie zijn ­immers de expert over jullie kind. Dit is niet altijd gemakkelijk, aangezien jullie zelf ook in een zeer moeilijke periode zitten, die verschillende emoties oproept.

  Begeleiding
  Mijn naam is Myrthe van der Zanden en ik ben scheidings­bemiddelaar en gezinstherapeut. Ik regel niet alleen de volledige scheiding, ik begeleid het scheidingsproces in zijn volledigheid en stel samen met jullie naast het ouderschapsplan ook het convenant op. Daarnaast zorg ik dat de documenten bij de rechtbank komen en dat jullie scheiding ingeschreven zal komen te staan bij de gemeente in de registers van de burgerlijke stand.

  Werkproces
  2Divorce werkt met een vast tarief. Op die manier zijn er geen verrassingen achteraf en weten jullie dus precies waar jullie aan toe zijn.

  Kennismakingsgesprek
  Willen jullie hier meer over weten? Dan nodig ik jullie van harte uit voor een gratis kennismakingsgesprek.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply