Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…
  Rate this post

  Het begin van een nieuw jaar, maar ook belangrijke gebeurtenissen in je leven of werk zijn vaak momenten waarop je even stilstaat. Nadenken over de afgelopen periode, vooruitkijken, reflecteren op je eigen handelen. Je reflectie is het helderst wanneer je in een spiegel kijkt, maar je ziet dan ook haarscherp wat er niet goed is.

  Een goed voornemen is dan snel gemaakt: het moet ­allemaal anders, beter. Gezonder eten, afvallen, op tijd naar bed, meer sporten. Het is tijd voor een nieuwe jij, vind je. En als je beter in je vel zit, dan zal die stress ook vanzelf minder worden. Denk je. Hoop je. Vaak gaan onze voornemens over hoe we eruitzien en over onze levensstijl.
  Maar wat als dat maar het topje van de ijsberg is? Als de nieuwe jij niet van buiten, maar van binnen begint?

  Ook dan hebben we een spiegel nodig. Eentje die ons ­innerlijk spiegelt. Onze sterke punten en waar we steken hebben laten vallen, waar we niet perfect zijn.
  Dat kan confronterend zijn. Het is pijnlijk om te zien waar de imperfecties zitten. Soms mag je leren ze te omarmen, een andere keer is het nodig om ze te transformeren.
  Hoe weet je wanneer je wat moet doen? Hoe ontwikkel jij je als persoon? Daar heb je een heldere spiegel (en een dosis eerlijkheid ten opzichte van jezelf) voor nodig.

  Ons geluk is dat we in ons dagelijks leven een heel heldere spiegel tot onze beschikking hebben: mensen om ons heen. En dan niet zozeer wat zij over ons te zeggen hebben ­(hoewel dat ook heel helpend kan zijn), maar wat onze reacties op hen zijn. Voel je je geïrriteerd, vrolijk, gekwetst, jaloers, verwonderd? Kun je iemand niet uitstaan of wil je graag zoveel mogelijk bij iemand in de buurt zijn?
  Gebruik die spiegel! Vraag: ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is er met mij aan de hand?’. Wat maakt je zo boos of blij? Hoe komt het dat je gekwetst bent als iemand geen tijd voor je heeft? Was die ander echt bot tegen je of ben je misschien erg gevoelig als het over dat ene onderwerp gaat en hoe komt dat dan? Kortom: ontdek waar jij op reageert en wat dat over je zegt. Wat wil het je vertellen?

  Intelligentie geen garantie
  Even voor de duidelijkheid: intelligentie is geen teken van persoonlijke ontwikkeling, briljant strategisch inzicht geen garantie dat je ook inzicht in jezelf hebt en ‘streetwise’ is niet hetzelfde als wijsheid. Onze rationele vermogens en opgedane ervaringen ­kúnnen behulpzaam zijn bij het ontwikkelen van onszelf als persoon, maar ze zijn geen garantie dat dit daadwerkelijk gebeurt. De CEO van een beursgenoteerd bedrijf kan een groot bedrijf leiden, zonder dat hij leiding kan geven aan zichzelf. En zo geldt dat voor iedereen.

  Eerlijk durven kijken
  Reflectie vraagt om soulsearching: eerlijk naar jezelf durven kijken. Naar wat je mooi maakt, maar ook naar je donkere kanten. Persoonlijke ontwikkeling is nooit klaar, net zo goed als dat je op je vakgebied moet bijblijven en in je werk of bedrijf niet kunt blijven stilstaan. Hoe mooi zou het zijn als persoonlijke ontwikkeling gelijk op zou gaan met ontwikkelingen op technologisch en zakelijk gebied? Als we even wijs als slim zouden worden? Dan weten we dat alles wat kan niet per se het juiste is om te doen.
  Deze tijd heeft mensen nodig die naar binnen durven kijken voordat ze met hun vinger naar buiten wijzen. Ben jij daar één van?

  Heb jij behoefte om eens wat dieper in jezelf te kijken? Ga naar www.lelixxor.nl/kruispunt en ontvang het gratis
  e-book ‘Sta jij op een kruispunt’. Dit boekje helpt je even stil te staan, zodat je straks weer verder kunt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply