Rate this post
 • Structuur in chaos
  Rate this post

  Uitstelgedrag, een geheugen als een zeef, altijd te laat en alles kwijt. Het leven van een chaoot gaat niet over rozen. Maar: nieuw jaar, nieuwe kansen!

  Lisanne (32) is een chaoot pur sang. ‘Ik weet niet hoe ik het voor elkaar krijg, maar ik ben telkens alles kwijt. Van mijn sleutels en de afstandsbediening tot belangrijke documenten. Ik heb gewoon geen overzicht. En dat merk ik eigenlijk aan alles. Wanneer een ander een verhaal vertelt, gaat dat van A tot Z. Maar als ik een verhaal vertel, spring ik telkens van de hak op de tak. Ik haal het einde van het alfabet soms niet eens!’ lacht Lisanne. ‘Ook in mijn hoofd is het een warboel. Ik ben met honderd dingen bezig, maar lijk niks af te krijgen. En dan heb ik het nog niet eens over de staat van mijn huishouden.’

  ‘Men zegt weleens dat een chaotisch karakter veel voordelen heeft. En dat is ook wel zo. Ik ben heel creatief en mijn leven is nooit saai. Maar toch knaagt het aan me. Ik heb het idee dat ik constant achter de feiten aan loop. En het frustreert me enorm wanneer ik weer eens een afspraak vergeet, of wanneer de was vier dagen in de machine blijft liggen. Ik zou zo graag meer structuur in mijn leven willen. Maar ik zou niet weten waar ik moet beginnen!’

  Expert aan het woord
  Celia Gramser van BuurtTherapeut: ‘De één is van zichzelf meer gestructureerd dan de ander. En zoals Lisanne zelf aangeeft, heeft een chaotisch karakter ook voordelen. Maar wanneer er te veel chaos ontstaat, kun je het idee krijgen dat je de regie kwijtraakt. Chaos leidt tot nog meer chaos en er ontstaat een soort vicieuze cirkel. Het is lastig om deze cirkel te doorbreken. Maar met kleine, bewuste stapjes is het mogelijk.’

  Tips voor meer structuur in je leven:
  1. Zorg voor een vast ritme
  Probeer regelmaat te creëren door middel van ritmes. Denk bijvoorbeeld aan een vaste ochtend- en avondroutine op een vast tijdstip. Op deze manier wordt het rustiger in je hoofd.
  2. Lijstjes, lijstjes, lijstjes
  Waarschijnlijk zweven er talloze ‘to do’’s rond in je hoofd. Door deze op te schrijven, heb je meer overzicht. Vind je het overweldigend om al je taken en actiepunten op één plek te hebben? Dan kun je meerdere lijstjes maken, bijvoorbeeld een lijst voor ‘to do’’s op de lange termijn en op de korte termijn. Breek grote taken op in kleinere taken en bepaal je doel.
  3. Een opgeruimde omgeving …
  … is een opgeruimd hoofd. Het klinkt cliché, maar het is echt zo. Je bureau, je handtas, je woonkamer of je inbox: wanneer je constant met rommel wordt geconfronteerd, vertaalt zich dit ook naar je hoofd.
  4. Stel prioriteiten!
  Waarschijnlijk wil je veel te veel ballen in de lucht houden. Maar ook jij hebt je grenzen. Stel daarom voor jezelf vast wat jij belangrijk vindt en wat jouw prioriteiten zijn. Dat betekent ook dat je misschien vaker ‘nee’ moet zeggen. Zo voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt en je het overzicht kwijtraakt.

  Wist je dat…
  … bepaalde voedingsmiddelen je concentratievermogen kunnen beïnvloeden? Alcohol heeft bijvoorbeeld een negatieve invloed op je hersenen. Maar omega-3-vetzuren en magnesium werken juist stimulerend voor je concentratievermogen. Daarnaast is het belangrijk om iedere dag goed te ontbijten voor een goede concentratie.

  Over Celia
  Sinds Celia Gramser in 2009 is gestart met haar eigen praktijk, heeft ze al heel wat cliënten geholpen met integratieve psychotherapie en op het gebied van verandermanagement. ‘Mijn hulp en ondersteuning heb ik de afgelopen jaren bij uiteenlopende problemen succesvol ingezet, zoals bij angstklachten of onzekerheid tot begeleiding bij een burn-out of relatietherapie. Ik geloof vooral in innerlijke kracht. Ik zie het als mijn missie om dát naar voren te halen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply