Rate this post
 • Veilig vrijen zónder hormonen & bijwerkingen: kan dat?
  Rate this post

  Wist je dat alle hormoonpreparaten bedoeld als anticonceptie effect hebben op je hormoonhuishouding en daarmee het risico op borstkanker kunnen vergroten? Toch adviseren de meeste huisartsen anticonceptie mét hormonen. Met de bijwerkingen, daar moet maar mij geleefd worden of een pilletje voor worden geslikt.

  Tóch zijn er oplossingen om zonder hormonen veilig te kunnen vrijen. Monique Wanders vertelt: ‘Een tijdje geleden kwam er een jonge vrouw bij mij in mijn Vitaliteitspraktijk. Zij vertelde me dat ze bijwerkingen kreeg van haar anticonceptie met hormonen. Ik heb haar goed kunnen adviseren over de diverse mogelijkheden om zonder hormonen toch veilig te kunnen vrijen, en niet in de stress te hoeven raken over een eventuele zwangerschap.’

  Wat een verschil!
  September is uitgeroepen door de Groene Zusters als Borstgezondheidsmaand. In deze maand wordt uitgebreid aandacht besteedt aan informatie over borstgezondheid en preventief borstonderzoek. Naar aanleiding van de Borst­gezondheidsmaand nam Sophie (27) contact op met Monique: ‘Vanaf mijn zestiende slikte ik de Microgynon 30 pil zonder problemen. Tenminste, dat dacht ik. Op mijn zesentwintigste, ik slikte de pil toen tien jaar, ging ik met een kwaaltje naar de huisarts. Misschien kwam dit door de pil, dacht ik. Die hormonen waren vast niet allemaal goed voor je lichaam. De huisarts raadde mij een spiraal aan, maar door enorme drukte in mijn agenda lukte het steeds niet om een afspraak te maken om deze te laten plaatsen. Inmiddels was ik drie maanden gestopt met de pil. Wat een verschil: ik merkte het aan mijn eetpatroon, mijn gewicht, mijn menstruatie en zelfs aan mijn haar dat ik weer hormoonvrij was!’

  Afknapper
  ‘Omdat ik de pil al zo lang slikte, was ik gewend wat hij deed met mijn lichaam. Toen ik was gestopt, voelde het alsof ik járen mijn schouders had opgetrokken en ze eindelijk kon laten zakken. Mijn vriend was blij met deze veranderingen, maar vroeg zich wel af of we voor altijd een condoom moesten gebruiken. Ondertussen zag ik de spiraal helemaal niet meer zitten. Mijn aversie werd nog eens gevoed door horrorverhalen van mijn vriendinnen: bij de een werd de spiraal scheef gezet, bij de ander waren er zóveel bijwerkingen dat haar huid droog en schilferig werd, waardoor ze een jaar lang antibiotica kreeg. Ik ging daarom naar de dokter voor anticonceptie met zo min mogelijk hormonen. Dat werd de Nuvaring. Ik voelde dat mijn lichaam moest wennen aan al deze hormonen. Wát een afknapper: mijn lijf ging er van tintelen, de hele dag…’

  Voor mijn hele leven
  ‘Net als mijn vriendinnen was ik op zoek naar iets zónder bijwerkingen. Maar bestaat deze mogelijkheid wel? Met deze vraag kon ik bij Monique terecht. Zij vertelde me over de Daysy: een cycluscomputer die mijn vruchtbare dagen meet met een zekerheidspercentage van 99,4%. De ingebouwde thermometer leg ik elke ochtend voor het opstaan onder mijn tong. Binnen 60 seconden geeft de Daysy aan of ik die dag vruchtbaar ben of niet. Omdat ik nu nog niet zwanger wil worden, dus op de dagen dat de Daysy rood kleurt, moeten we het wel veilig doen. Alle andere dagen kleuren groen, dus dan kun je je gang gaan. Ook in de app van Daysy kan ik zien hoe mijn cyclus van maand tot maand verloopt. Heel handig! Voor mij is het een hele opluchting dat ik de Daysy mijn hele vruchtbare leven kan gebruiken. Zónder bijwerkingen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply