Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Verborgen suikers, suikercrash en de after-dinner-dip
    Rate this post

    ‘Overgewicht’ en ‘obesitas’: deze termen vliegen je tegenwoordig om de oren. Hoe komt het toch dat we steeds dikker worden? Orthomoleculair arts Sicco Weertman geeft een kijkje in de wereld van verborgen suikers, intermitterend vasten, lightproducten, gezond ogende hapjes, de suikercrash en waarom we toch altijd zo moe zijn na het avondeten.

    ‘De meeste mensen denken dat, wanneer je drie sinaas-appels uitperst en ook nog drie boterhammen eet, je dan gezond bezig bent. Het tegendeel is echter waar’, geeft Sicco aan. ‘Wanneer je deze drie sinaasappels gewoon zou opeten, kom je vaak al niet veel verder dan twee en krijg je die drie boterhammen al helemaal niet meer op. In deze drie sinaasappels zit een hoge concentratie (fruit)suikers, zonder de gezonde vezels. En dan heb je ook nog de zogenaamde ‘gezonde’ hapjes en sapjes met allemaal verborgen suikers. De welbekende tussendoortjes op het werk.’ 

    ‘Wij mensen hebben van nature aanleg om dik te worden. Alles kunnen eten en niet dik worden, is de afwijking, en niet de standaard. In de tijden van de ‘jager-verzamelaar’ waren we altijd op zoek naar voedsel. En wanneer we meer aten dan nodig, was dit geen probleem. Er kwam immers altijd weer een periode van schaarste. In deze tijd spraken we onze opgebouwde reserves aan. Maar, in onze huidige westere maatschappij is er geen sprake meer van schaarste. Maar we eten wél door! Onze reserves worden niet meer aangesproken, waardoor de kans op dikker worden aanzienlijk groter is. Dit proces van dik worden is een sluipend proces. Daar gaan meestal jaren overheen.’

    ‘Lightproducten zijn ook dikmakers. Ons lichaam kan geen onderscheid maken tussen echte en neppe suikers. En daarom drinken we cola en energiedrankjes. Maar als je erbij nadenkt, is het eigenlijk heel gek: suiker drinken. En wanneer je lekker voor de televisie zit met je zak snoep, is deze aan vaak het einde van de avond helemaal leeg! Hier zit een hoge concentratie suikers in, en dit zorgt voor de onderdrukking van het verzadigingsgevoel, waardoor je blijft dooreten.’ 

    ‘Wanneer je de hele dag dooreet, heeft je lichaam niet genoeg tijd om je bloedsuiker weer normaal te krijgen. Na het eten van een kleine suikerrijke maaltijd voel je je energiek, maar een half uur later zijn de suikers meestal al opgebrand. Hierdoor kom je in de suikercrash terecht: je voelt je futloos en je hebt enorme zin in eten. Het gevolg? Je gaat weer suikerrijk eten en drinken, waardoor je weer een energiepiek krijgt en een half uur later weer crasht. En wist je dat het soort eten dat je eet ook invloed heeft op die vervelende after-dinner-dip? Voedsel met veel koolhydraten zoals aardappelen, witte rijst en witbrood kunnen bijdragen aan dat slaperige gevoel dat je krijgt.’

    ‘Wat je het beste kunt doen? Minder vaak eten en intermitterend vasten. Je hoeft niet de hele dag door te eten. Beperk dit tot een paar keer per dag. Let erop dat je voldoende fruit en groente eet. Maar het is ook van belang dat je genoeg vezels en voldoende vet binnenkrijgt. Je hebt dit allemaal nodig voor de dagelijkse energie. Een rijk voedselpatroon is beter dan light voedselpatroon, wat veel mensen niet weten.’ 

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply