Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Vervelende zwangerschapskwaaltjes, of meer dan dat?
  Rate this post

  Je bent zwanger! Nu het zover is, kan jullie baby niet snel genoeg geboren worden. De eerste weken bekijk jij de wereld nog door een roze bril, maar al snel moet je die noodgedwongen afzetten omdat de eerste zwangerschapskwaaltjes opduiken. Je bent misselijk, moet vaak plassen, hebt enorm veel dorst, bent vermoeid en kunt niet slapen van de jeuk.

  Je besluit om er niet te veel aandacht aan te besteden, het hoort er immers bij. Het enige wat je kunt doen is je rust nemen en hopen dat het snel beter wordt. Of toch niet? Want na een bloedonderzoek komt de verloskundige ineens met een verrassende mededeling: je bloedsuiker is verhoogd en dat is de oorzaak van je vervelende klachten.

  Zwangerschapsdiabetes
  Wanneer je zwanger bent, word je minder gevoelig voor insuline doordat je lichaam andere hormonen aanmaakt dan gewoonlijk. Meestal corrigeert het lichaam dit zelf door meer insuline te produceren, maar dat gaat niet altijd goed. Er ontstaat dan een tijdelijke vorm van diabetes die een paar dagen na de zwangerschap weer overgaat: zwangerschapsdiabetes.

  Baby te zwaar
  Ondanks dat zwangerschapsdiabetes meestal vanzelf weer overgaat, kan het wel ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als de baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt jouw baby via de placenta veel suiker binnen. Jouw kindje gaat zelf insuline produceren om dit af te breken en de glucose in het lichaam van de baby wordt omgezet in vet. Dat vet wordt op zijn beurt weer opgeslagen in de weefsels met als resultaat dat de baby te snel groeit en te zwaar kan worden. Dit brengt natuurlijk de nodige risico’s voor jou met zich mee tijdens de bevalling. Ook kan jouw baby zelf blessures oplopen. Daarnaast hebben jij en jouw kindje later allebei grotere kans om diabetes type II te ontwikkelen.

  Goede voeding
  Diëtiste Saskia van Salu Diëtist ziet in haar praktijk steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Zij helpt (zwangere) vrouwen om bewustere keuzes te maken op voedings- en leefstijlgebied. ‘Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor, onder andere doordat steeds meer vrouwen aan het begin van de zwangerschap al overgewicht hebben. Het is van belang dat er direct met een behandeling gestart wordt en daar is een goed voedingspatroon een belangrijk onderdeel van. Een speciaal dieet kan helpen om de bloedsuikerwaarden terug te brengen. Deze verandering in eet- en leefstijl heeft ook een positief effect na de zwangerschap. Ik werk nauw samen met verloskundigen zodat er veel aandacht is voor jouw persoonlijke situatie. Op die manier word je op ieder vlak goed begeleid.’

  Sommige factoren verhogen de kans op zwangerschapsdiabetes. Het gaat onder andere om:
  – Overgewicht bij de moeder (BMI 30 of hoger), al voor de zwangerschap
  – Te veel vruchtwater
  – Diabetes type II komt in je familie voor
  – Zwanger worden na je 35e
  – Een eerdere miskraam
  – Eerdere baby zwaarder dan 4500 gram
  – De baby groeit te snel
  – Te hoog cholesterol of bloedsuiker
  – PCOS (Polycysteus ovariumsyndroom)

  Wist je dat…
  … 1 op de 10 vrouwen in Nederland te maken krijgt met zwangerschapsdiabetes?
  … zwangerschapsdiabetes vaak ontstaat tussen de 24e en de 28e zwangerschapsweek?
  … de kans om blijvende diabetes te ontwikkelen na zwangerschapsdiabetes 40% tot 50% groter is dan bij vrouwen die geen zwangerschapsdiabetes hebben gehad?

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply